Rozežeňte podzimní chmury: Slavte po irsku!

První pinta guinnesse ve střední a východní Evropě byla v hospůdce James Joyce načepována 5. listopadu 1993. To zahájilo důležitou éru v pražské historii pití, výborného jídla a zábavy (čili po irsku „the craic“). Mezi hosty byla řada známých osobností (například Václav Havel či irská prezidentka Mary McAleese, ale také spousta našich i zahraničních populárních herců, muzikantů a dalších umělců. Dvacetiny tohoto podniku tedy určitě stojí za to oslavit – pokud máte rádi irský druh zábavy a pohostinství, dostavte se do Jamese Joyce v centru Prahy mezi 5. a 10. listopadem.

Co vás čeká

Celých pět dní budete moci ochutnávat tradiční irské speciality – například jehněčí, dovezené přímo z irského hrabství Wicklow nebo „fish and chips“ ve stylu dublinského Burdocs, nejstaršího obchůdku s touto pochutinou. A  dobré jídlo samozřejmě doprovodí degustace oblíbených irských nápojů!

* Hned první den oslav budete moci ochutnat pintu stoutu Plain Porter Molly Malone, speciálně vyrobeného podle původní receptury z 18. století. Dávno před tím, než se stal populárním pitím guinness, bylo slyšet v hospodách po celém Irsku: „Pintu plain, prosím!“ Byl to extrasuchý stout také známý jako porter.

* Den nato si přijdou na své milovníci tradiční irské whiskey – je připravena degustace dvaceti vzorků, včetně skutečných „skvostů“, na které jinak v českých barech určitě nenarazíte.

* Oslavy vyvrcholí 8. listopadu, kdy bude od 18 hodin v nabídce speciální stout Plain Porter Molly Malone jen za 45 Kč. Zbytek večera se ponese v duchu rekapitulace uplynulých dvaceti let – budou se servírovat všechny tradiční pochoutky, které si návštěvníci hospůdky za 20 let jejího fungování zamilovali: plněné pečené brambory nebo kuřecí křidýlka, prý vůbec nejlepší v Praze.

Každý večer doladí atmosféru živá irská hudba, ale chystá se toho víc – bližší informace najdete na www.jamesjoyceprague.cz.

Foto: James Joyce (1)

@svetzeny