Přejít k hlavnímu obsahu

Ochutnávání piva: 5 rad, jak si to užít

Poznávat chutě jiných piv, než jsou klasicky dostupné ležáky, je trendy. Pokud vás tento způsob relaxace láká, ale zatím s ním nemáte moc zkušeností, poradíme vám, jak na to.

Hledejte podniky, kde nabízejí piva z minipivovarů. Tam můžete ochutnat najednou piva z různých pivovarů a vařená různými metodami. Jak na pivo, abyste si je vychutnali a mohli domů dojít po svých, jsme se zeptali Martina Holby, spolumajitele restaurace Nota Bene, která se na piva z minipivovarů specializuje. V Nota Bene najdete šest píp a každá je jiná, takže možná budete mít chuť ochutnat ze všech…

1. „Začínejte od nejslabších piv s nejmenším podílem alkoholu a postupně přecházejte k silnějším. A pak zůstaňte u toho, které vám chutnalo nejvíc,“ radí Martin Holba z Nota Bene. „Zároveň volte malá piva, pokud se jich chystáte chutnat víc, než se vejde na prsty jedné ruky.“ Začít od nejslabšího má dva důvody. Nástup alkoholu je pomalejší, takže se neopijete rychle a budete si moci všechna vychutnat (u ochutnání piva nečekejte, že by se plivalo, vylévalo něco něco podobného, pěkně do dna). Druhým důvodem je, že silnější piva mají výraznější chuť, takže pokud je zapijete slabším, budete mít pocit, že je to slabší nijaké, mdlé a nebude vám prostě chutnat, i přesto, že v obráceném pořadí by mohla být skvělá obě.

2. Prokládejte piva vodou – stejně jako u jiného alkoholu si „vyčistíte chuť“, a navíc vám to pomůže k celovečerní střízlivosti. „Pivo má vlastnost, že každé napití podporuje chuť na další lok, proto se prokládání vodou rozhodně doporučuje,“ vysvětluje Martin Holba dále.

3. Prokládat můžete i jídlem. Při degustacích se pivo prokládá chlebem a sýrem, vy můžete prokládat v Nota Bene třeba chuťovkami k pivu – pivním sýrem, nakládaným hermelínem nebo třeba místní paštikou.

4. Pokud si vybíráte ležáky (označení lager), měli byste je pít studené, tedy relativně rychle po donesení, než zteplají. Oproti tomu svrchně kvašená piva (ale, pšeničná, stout…) jsou lepší o něco teplejší, takže je bez obav můžete chvíli nechat stát. „U svrchně kvašených piv se všechny chutě rozvinou a vy je můžete spíše cítit, pokud nejsou podchlazená,“ vysvětluje důvod majitel Nota Bene.

male_foto_copy_copy

5. Nemíchejte v průběhu jednoho večera pivo s vínem – nedělá to dobře ani pivu, ani vínu, ani konzumentům.

Foto: Nota Bene (2)