Přejít k hlavnímu obsahu

Lahvinka pod stromeček: 7 tipů

Lahví kvalitního alkoholu potěšíte většinu české populace (která se spotřebou lihovin řadí na jedno z předních míst v Evropě). Chce to však striktně dodržovat pravidlo: všeho s mírou!

Galerie: Lahvinka pod stromeček: 7 tipů

1. Dárkové balení Jameson Irish whiskey se dvěma sklenkami se hodí jako dárek pro toho, komu chcete naznačit, že byste si rádi dali doušek s ním. Vlastně tak máte možnost naznačit víc, než se třeba odvažujete říct. A navíc máte záruku kvality a lahodné chuti – vždyť historie pravé irské whiskey Jameson se píše více než dvě stě sedmdesát let! Trojitou destilací získává svou proslulou výjimečnou jemnost, kterou určitě srdce obdarovaného zasáhnete.

2. Legendární americká whiskey Jack Daniel’s je zase spíše pro svobodomyslné „drsňáky“. Vánoční dárková balení s různými variantami Jack Daniel’s v elegantních krabičkách je také určeno spíše pro individuální pití. Jack Daniel’s Gentleman Jack je jedinečný tím, že filtrační proceduru absolvuje hned dvakrát. Díky tomu je jeho chuť exkluzivně jemná, ale bohatá a plná s doteky ovoce a koření.

3. Šampaňské Pol Roger v dárkové krabici nadchne všechny milovníky (či spíše milovnice) kvalitních bublinek. Pochází z francouzského rodinného vinařství Pol Roger. Vyrábí se tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi a zraje minimálně tři roky. Podávalo se i na britské královské svatbě. Koupíte ho na www.global-wines.cz.

4. Rodinným podnikem jsou také Žufánkovy lihoviny. Osloví každého, kdo preferuje kvalitní české produkty: tyto pálenky a likéry jsou vyráběny z ovoce s certifikací BIO, které si pěstuje sama rodina Žufánkových na úpatí Bílých Karpat. Slivovica Žufánek, která letos získala certifikát Regionální potravina, pochází z biošvestek ze sadů rodiny Žufánkových (a nic jiného neobsahuje) a určitě potěší všechny zastánce každodenního ‚malého panáčka pro zdraví‘.

5. Pro ctitele „starých dobrých bohémských časů“ můžete zase vybrat některý ze Žufánkových absintů. Jsou vyráběny tradiční metodou macerací a destilací aromatických bylin podle originální švýcarsko-francouzské receptury, jíž se absint dělal celá staletí. Žádné tresti a barviva, které do některých absintů v současné době přidávají různí ‚barbaři‘, v nich nenajdete. 

6. Zejména dámy určitě potěší Žufánkovy likéry: medový, višňový, ořechový, mátový... Celou nabídku najdete na www.zufanek.cz. V Praze, Brně a v Olomouci můžete Žufánkovy destiláty koupit v prodejnách Sklizeno, jejichž seznam je na www.sklizeno.cz.

7. Všem těm, kteří uznávají jediný kvalitní alkohol, a to sice pivo přímo od čepu, můžete předplatit kurz Škola čepování Lukáše Svobody aneb Načepuj si sám. Cenné teoretické rady i praktické zkušenosti s různými styly čepování získají frekventanti kurzu v Lokále U Bílé kuželky v Praze. Školu čepování vede mistr světa v čepování piva Lukáš Svoboda. Více informací na www.skolacepovani.cz

Foto: Depositphotos (1), archiv firem (5)