Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Jahodový dort se šlehačkovou náplní

Recept: Jahodový dort se šlehačkovou náplní

Chcete rodině udělat radost? Upečte jim skvělý jahodový dort. Budou se olizovat až za ušima!

Doba přípravy: asi 50–60 minut

Ingredience:

Na piškotové těsto: 2 vejce, 1–2 polévkové lžíce horké vody, 50 g moučkového cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker, 80 g hladké mouky, 1 zarovnaná kávová lžička kypřicího prášku do pečiva

Na šlehačkovou náplň: 1 balíček Želatiny v plátcích Dr. Oetker, 250 g měkkého tvarohu ve vaničce, 150 g bílého jogurtu, 100 g moučkového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker, 400–500 ml smetany ke šlehání

Na ozdobení: cca 500 g čerstvých jahod, 1 balíček Dort-želé červeného Dr. Oetker, 250 ml vody, 2–3 polévkové lžíce cukru

Příprava:

1. Na přípravu těsta vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem vejce s horkou vodou do pěny. Za stálého šlehání do pěny zapracujte cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a při nejnižším stupni krátce zašlehejte do hmoty. Těsto nalijte do vymazané formy (Ø 26 cm) vyložené papírem na pečení a stejnoměrně ho uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut (v elektrické troubě na 180 °C, v horkovzdušné 160 °C).

2. Upečený korpus nechte vychladnout.  Pomocí nože oddělte okraj formy a stáhněte papír na pečení. Korpus položte na podnos a připevněte očištěný okraj formy. Několik jahod zařízněte do roviny, aby stály, a nařežte na slabé plátky. Plátky obložte zevnitř okraj formy. Celé malé jahody poskládejte na korpus do kolečka tak, aby střed zůstal volný. Zbylé jahody nakrájejte na plátky pro pozdější obložení vrchní strany.

3. Na přípravu náplně připravte želatinu podle návodu na obalu. Tvaroh rozmíchejte s jogurtem, cukrem a vanilínovým cukrem. Smetanu elektrickým ručním šlehačem vyšlehejte dotuha. Želatinu mírně vymačkejte a při mírné teplotě rozpusťte. Vmíchejte asi 2 polévkové lžíce oslazeného tvarohu a vlijte zpět k ostatnímu tvarohu. Opatrně vmíchejte šlehačku.

4. Náplň nejprve polévkovou lžící nalijte mezi plátky jahod při okraji, aby se vám nezbortily a až ke stěně okraje, aby neproteklo želé. Potom opatrně náplň natřete na dort a uhlaďte. Dortem klepněte o stůl, aby se náplň usadila. Vrchní stranu obložte zbylými nakrájenými jahodami a odložte do chladu.

5. Připravte želé podle návodu na obalu a opět nejprve při kraji nalijte na jahody a po malém ztuhnutí po celé obložené ploše dortu.