1. Zapomeňte na igelitky či mikrotenové sáčky. Houby byste měli sbírat do proutěných košíků, jinak se totiž snadno zapaří. Pak by vám i ten nejkrásnější hříbek mohl způsobit otravu.
2. Stejně jako u ovoce, zeleniny či masa je i houba špatná celá, jakmile je byť jen kousek plesnivý nebo červivý.
3. Nikdy k jedlým houbám nedávejte do košíku takovou, u které si nejste jisti. Toxické výtrusy z jedovatých hub se totiž přenášejí vzduchem.
4. Pro ulehčení práce doma si houby očistěte už v lese. Větší péči věnujte slizkým houbám, které je potřeba oloupat, aby slizem nepoleptaly ostatní houby.
5. Po příjezdu z lesa ihned zpracujte měkké houby (babky, bedly). Uvařte z nich omáčku, usmažte řízky nebo je můžete usušit nebo zamrazit.
6. Očištěné, rozkrojené na půl a oddělené od sebe vydrží čerstvé houby v ledničce maximálně necelý týden.
7. I když jsou pro většinu z nás vítaným zpestřením jídelníčku, někteří by se houbovým pokrmům měli vyhnout. Zejména nemocní a starší osoby by je měli konzumovat se zvýšenou opatrností.
8. Míchání s alkoholem nedělá dobrotu. Místo piva si k houbovému guláši nalijte limonádu nebo vodu.
V zářijovém čísle Světa ženy, které vychází 24. srpna, najdete klasické i netradiční houbové recepty a zajímavé tipy, jak houby zpracovat, aby vám jejich zásoba vydržela celý rok.