Přejít k hlavnímu obsahu

Zelenina, ovoce a sýry podle sezony: Každá žádá jiné chutě

Zelenina, ovoce a sýry podle sezony: Každá žádá jiné chutě

V přírodě má všechno svůj čas. Také váš organismus si žádá v každé roční době něco trochu jiného, podle toho, jaké má aktuální požadavky – to, co je splňuje, nejlépe chutná.

JARO

Zelené natě a bylinky (polníček, medvědí česnek, kerblík, řeřicha, pažitka a petrželka) pomáhají trávit tuky a podporují krvetvorbu. Mimo to přinášejí zvláště jemné a aromatické potěšení a zároveň poskytují imunitnímu systému kyselinu listovou, cenné vitaminy a minerály. Energetické zásoby jsou doplňovány jednoduchými a složitými cukry, které se metabolizují na glykogen. Najdete je především v čerstvé zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci nebo naklíčeném obilí. Sýry nejlépe chutnají čerstvé – jsou lehké a osvěžující. Za vyzkoušení určitě stojí novinka mezi čerstvými sýry Lučina Česnek a bylinky (více na mojelucina.cz). Vhodná je také specialita Král Sýrů Nebeský – prolíná se v něm čerstvé jádro s krémově sýrovým těstem a chuť se mění od čerstvě tvarohové po rozplývající se smetanovou s lehce žampionovým dozvukem (více na www.kralsyru.cz).

LÉTO

Období zvýšené aktivity srdeční a oběhové činnosti vyvolává potřebu hořké chuti, dostatku tekutin, kvalitních tuků, vitaminů, minerálů a lehčí stravy. Volte tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek, čerstvou kořenovou zeleninu a zejména dozrávající ovoce – vhodné jsou především druhy, které vyrostly v našem zeměpisném pásmu. Ze sýrů je ideální Král Sýrů Sametový, který dokonale ladí s chutí drobného červeného ovoce a s čerstvou francouzskou bagetou. Vynikající jsou také Olomoucké tvarůžky – zrající sýr vyrobený z odstředěného mléka, s pikantní chutí a typickou vůní nese značku Chráněné zeměpisné označení EU (více na www.oznaceni-eu.cz a www.tvaruzky.cz).

PODZIM

Patří k němu zvýšená aktivita plic a tlustého střeva, což vyvolává potřebu pikantní, ostré a kořeněné chuti. Tu získáte z cibule, česneku, pažitky, řeřichy, celeru a černé ředkve. Skvělá je dýně, červená řepa a další zelenina, při vaření používejte kmín, majoránku, dobromysl a další koření. Pochutnáte si na sýrech s modrou plísní – Jihočeská Zlatá Niva nesoucí Chráněné zeměpisné označení EU a označení Regionální potravina (www.madeta.cz) je skvělým doplňkem podzimního ovoce.

ZIMA

Doporučují se potraviny podporující imunitu, hodí se česnek a čerstvé zelené bylinky z květináče, především petrželka. Prospějí vám také exotické plody – citrusy, kaki, fíky, datle aj., ale také zimní jablka a hroznové víno. Ze sýrů vybírejte ty zrající, například Hermadur – prozrálý aromatický sýr spojující to nejlepší z plísňových a zrajících sýrů. Má nezaměnitelnou výraznou chuť vyváženou jemným aromatem (www.kralsyru.cz).

Foto: kralsyru.cz (1)