Víkendové zavařování: Broskvový, malinový a borůvkový džem

Broskvový džem

Suroviny na cca 4 sklenice:

• 1 kg broskví • 500 g krupicového cukru 
• 250 ml vylisované rybízové šťávy

Postup:

1. Dobře vyzrálé broskve omyjte, rozpulte, vykrojte pecky a dužinu pokrájejte na malé kousky. Dejte je do hrnce, prosypejte cukrem a nechte stát do druhého dne, aby broskve pustily šťávu.

2. Šťávu smíchejte s rybízovou šťávou a vařte ji na mírném ohni, dokud nezačne houstnout. Pak přidejte broskve a za stálého míchání vařte, dokud směs nezačne rosolovatět. Kápnutím na malý talířek se přesvědčte, že směs tuhne. Pak ji rozdělte do umytých a předehřátých skleniček. Ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Tip: Místo rybízové šťávy můžete přidat čerstvou šťávu z jablek. Díky vysokému obsahu pektinu bude džem dobře rosolovatět.

Doba přípravy: 60 minut + doba proslazení

Snimek_obrazovky_2014-07-23_v_13.58.48

Malinový džem

Suroviny na cca 4 sklenice:

• 1 kg malin • 1 kg pískového cukru • 1 lžička kyseliny citronové 
• sáček želírovacího přípravku

Postup:

1. Zahradní nebo lesní maliny přeberte a zbavte případných stopek. Myjte je jen v nejnutnějším případě. Pokud jsou červivé, ponořte je na chvíli do slané vody a červi vyplavou. Pak maliny sceďte, přesypejte do kastrolu a na prudkém ohni je vařte 
odkryté asi 3 minuty.

2. Cukr promíchjete s želírovacím přípravkem a přidejte do hrnce k malinám. Směs vařte ještě dalších 7 minut. V průběhu vaření míchejte, aby se cukr nepřipaloval. Před dokončením varu přidejte lžičku kyseliny citronové. Džem vlijte do dobře umytých a předehřátých skleniček. Uzavřete je víčky a obraťte je dnem vzhůru. Po vychladnutí je uskladněte na tmavém a chladném místě.

Doba přípravy: asi 60 minut

Snimek_obrazovky_2014-07-23_v_13.59.01

Borůvkový džem

Suroviny na cca 4 sklenice:

• 1000 g zralých či přezrálých borůvek • 300 g krystalového nebo pískového cukru • 1 sáček želírovacího přípravku

Postup:

1. Borůvky přeberte, a je-li třeba, propláchněte je v cedníku.

2. Borůvky nasypejte do kastrolu a pod pokličkou je rychle přiveďte k varu. Pokličku odklopte a borůvky vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy.

3. Trochu cukru smíchejte se želírovacím přípravkem. Ostatní cukr pozvolna přidávejte k borůvkám. Nakonec přidejte cukr se želírovacím přípravkem a ještě pět minut vařte za stálého míchání na prudkém ohni.

4. Horký džem naplňte do předehřátých sklenic, uzavřete je víčky a džem sterilujte (sklenice o objemu 200 ml 10 minut při teplotě 85 ºC, sklenice 330 ml 20 minut při teplotě 85 ºC).

Doba přípravy: asi 65–70 minut (podle vel. sklenic)

Snimek_obrazovky_2014-07-23_v_13.59.31

@svetzeny