V čem péct: Jak si vybrat správnou formu

* Mezi nejstarší typy forem patří kameninové a hliněné. Mají krásné tvary, pečení v nich ale trvá delší dobu. Pokud chcete, aby se vám moučník dobře vyklopil, je nutné formu důkladně vymazat tukem a vysypat moukou. Hliněné formy je také dobré před pečením na chvíli namočit do studené vody a vkládat je do studené trouby.

* Naše babičky pekly většinou v keramických nebo skleněných formách. Je sice třeba je vymazávat, ale peče se v nich výborně. Absorbují totiž teplo a postupně je uvolňují. Díky tomu se těsto dobře propeče. Jsou vhodné do všech typů trub. U skleněných forem však  musíte hlídat, aby nebyly vystavované velkým výkyvům teplot, jinak prasknou.

* Posléze se objevily plechové formy. Mohou být z černého a pocínovaného plechu. Černé formy dobře přijímají teplo, ale rychle ho vydávají. Jsou proto vhodné do elektrické a horkovzdušné trouby. V plynové se rychle zahřívají. Formy pocínované jsou naopak lepší do plynových trub. Dobu pečení je nutné prodloužit, neboť se pečivo uvnitř propéká déle. 

* Velký průlom znamenaly formy s teflonovým povrchem. Jejich hlavní výhodou je, že se nemusejí vymazávat a těsto se k nim ani tak nepřipeče. Snadno se ovšem poškrábou.

* Výborné pečicí vlastnosti mají i formy hliníkové. Dobře vedou teplo a pečivo se v nich propeče rovnoměrně. Lze v nich péct v jakékoli troubě. Nepoškrábou se a nereznou.

* Krásně vypadají měděné formy, navíc mají dobrou vodivost, takže mohou zkrátit dobu pečení. Jsou však náročné na údržbu. Bývají také o trochu dražší.

* Hitem poslední doby jsou formy ze silikonu. Moučníky se z nich snadno vyklápějí, aniž byste je museli vymazávat. Také se dobře skladují, je možné je mýt v myčce na nádobí.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny