Přejít k hlavnímu obsahu

Ženy nad 50 let by měly pravidelně jíst tyto potraviny. Uleví nejen od zažívacích potíží a příznaků menopauzy, ale posílí také imunitu, říká odbornice

Menopauza dokáže život obrátit vzhůru nohama. Nejde jen o nepříjemné návaly nebo výkyvy nálad, mnohé ženy začínají pociťovat i trávící problémy, které do té doby prakticky neznaly. Věřte nebo ne, řešení je jednodušší, než byste čekaly.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Ženám po padesátce obvykle do života vstoupí problémy, s kterými se dříve nepotýkaly, jako je nadýmání, mírné pobolívání břicha nebo pocit plnosti po jídle. Důvodem nejsou jen hormonální změny, ale i zásadní změny střevního mikrobiomu, tedy společenství bakterií a kvasinek v našem těle. Jenže právě tyto drobné organismy rozhodují o tom, jak se cítíme. Střevní mikroflóra totiž kromě zažívání ovlivňuje i imunitní systém a psychickou pohodu. V momentě, kdy bakterie nejsou v rovnováze, mohou se objevit potíže od zácpy až po podrážděný žaludek či střevní záněty

Sýr jako přírodní zdroj probiotik

Mezi nejvhodnější probiotické potraviny patří především mléčné výrobky, a mezi nimi jednoznačně vede bryndza. Tato oblíbená potravina tradiční slovenské kuchyně je přímo napěchovaná prospěšnými bakteriemi. Vyrábí se z ovčího, kozího nebo kravského mléka a její účinky jsou vědecky ověřené. Pravidelnou konzumací si zajistíte zdravější zažívání, posílíte imunitu a zmírníte typické obtíže spojené s menopauzou. A navíc, prospějete svému zdraví. Bryndza je bohatá také na vitamíny a minerály, které tělu žen po padesátce často scházejí, stejně jako vláknina. O její důležitostí hovoří toto video:

„Po padesátce se ženské tělo mění víc, než si mnohé připouštějí a střevní mikrobiom hraje v těchto změnách klíčovou roli,“ vysvětluje pro Svět ženy nutriční terapeutka Mgr. Veronika Horáková. „Ženy by v tomto období měly do jídelníčku pravidelně zařazovat fermentované potraviny jako je kefír, kysané zelí, kimči nebo tempeh, které pomáhají obnovovat rovnováhu střevní mikroflóry. Tyto potraviny nejen uleví od nadýmání a pocitu těžkosti po jídle, ale zároveň podporují imunitu, což je v menopauze zásadní. Je ale důležité nezapomínat ani na rozpustnou vlákninu. Cílený příjem vlákniny, třeba z ovesných vloček, lněného semínka nebo luštěnin, slouží jako potrava pro prospěšné bakterie, které díky ní prospívají a vytlačují škodlivé mikroorganismy. Právě tím dochází k lepší náladě, klidnějšímu trávení i přirozené detoxikaci organismu. Je to jednoduché pravidlo: když se staráte o svá střeva, staráte se o celé tělo. A nesmím zapomenout ani na kvalitní tuky – extra panenský olivový olej, avokádo nebo hrst vlašských ořechů denně jsou naprostý základ. Pomáhají s hormonální rovnováhou, zmírňují výkyvy nálad a mají protizánětlivé účinky. Správně zvolená strava není v tomto věku dieta, ale forma péče o sebe – fyzicky i psychicky.“

Pojďme se na jednotlivé potraviny podívat.

Mohlo by se vám líbit

Superpotravina, na kterou nedá dopustit Amal Clooney, je na míru ušitá ženám. Vyladí menopauzu i rozhozenou psychiku

Doma pokulháváte s úklidem, děti už na sebe zase ječí, těžko nacházíte čas na hezkou chvilku s partnerem a navíc na vás dotírají plíživé potíže související s menopauzou? Zařaďte to jídelníčku superpotravinu, která vás podrží právě v těchto náročných životních situacích.
svetzeny.cz

Proč jen kefír nestačí

Když mluvíme o probiotikách, mnohým ženám se automaticky vybaví kefír nebo jogurt. Ano, i tyto mléčné výrobky jsou výborné, ale pokud chcete pocítit ještě větší účinek, bryndza obsahuje vyšší koncentrace prospěšných kultur, které dokáží lépe kolonizovat střeva a obnovit rovnováhu rychleji než jiné výrobky. To však neznamená, že byste kefír měly úplně vynechat. Naopak, kombinujte probiotické potraviny, kromě bryndzy zařaďte do jídelníčku také kvašené zelí, kimči nebo fermentované nápoje jako kombucha. Díky pestré skladbě probiotik posílíte nejen zažívání, ale i celkovou vitalitu.

Mohlo by se vám líbit

Obezita nebo menopauza jsou jen některé důvody, proč ženy chrápou. Zbavit se chrápání lze několika způsoby

Ačkoli máme chrápání spojeno především s muži, ukazuje se, že ženy jim v tomto ohledu směle konkurují. Podle dostupných údajů jich v České republice pochrupává zhruba 30 %. Pokud o tom vůbec vědí, moc se s tím nesvěřují, protože se za to zkrátka stydí. Přitom jde o zdravotní problém, který může přinést závažné potíže.
svetzeny.cz

Čím méně průmyslových potravin, tím lépe

Za problémy se zažíváním často stojí právě průmyslově zpracované potraviny. Čím více si dáte záležet na tom, co máte na talíři, tím lépe. Ideální je zařadit potraviny bohaté na vlákninu, kterou obsahují celozrnné výrobky, zelenina, ovoce nebo ořechy. Tyto potraviny nejen živí „dobré“ bakterie, ale navíc pomáhají zbavovat tělo škodlivých látek.

Mohlo by se vám líbit

Bylinka, která je ideální pro ženy: Uleví od příznaků menopauzy, pomůže při bolestivé menstruaci a dokonce usnadňuje početí

Žijeme v době, kdy téměř na všechno existuje lék a velmi často zapomínáme na to, že blahodárné účinky pro naše zdraví mají i přírodní zdroje - především bylinky. Existuje jedna, kterou by měla znát každá žena. Dokáže totiž ulevit od bolestivé menstruace, příznaků menopauzy a dokonce i usnadnit početí. Už jste slyšeli o bylině jménem kontryhel?
svetzeny.cz

Fermentované potraviny jako každodenní podpora střevní rovnováhy

Kromě brynzy, kefíru nebo jogurtu existuje ještě celá škála fermentovaných výrobků, které mohou ženám po padesátce výrazně pomoci s příznaky menopauzy. Typickým příkladem je kysané zelí, nejlépe to domácí, nebo nepasterizované z obchodu, které si zachovává živé kultury. Obsahuje nejen probiotika, ale i vysoký podíl vitamínu C a vlákniny, což ocení zejména zpomalené trávení. Velmi oblíbené je také kimči, korejská fermentovaná zelenina s chilli, česnekem a zázvorem, které je sice pikantní, ale nabité zdravím. Další možností je tempeh, fermentovaný sójový výrobek bohatý na bílkoviny i probiotika, který se hodí jako alternativa masa. Mnoho žen často kupuje i miso pastu, která vzniká fermentací sójových bobů a využívá se například do polévek. Zajímavou volbou je i kombucha, perlivý fermentovaný nápoj z čaje a cukru, který kromě probiotik obsahuje i enzymy a antioxidanty.

Pokud zařadíte bryndzu do jídelníčku dvakrát až třikrát týdně, výsledky můžete pocítit už po několika dnech. Trávení se ustálí, sníží se nadýmání, a navíc se může zlepšit i nálada. Přitom stačí opravdu málo, vyměňte každodenní sendvič se šunkou za celozrnný chléb s bryndzou a trochou pažitky.

Cvičení během menopauzy: Přizpůsobte svůj trénink hormonálním změnám. Jak upravit cvičební plán, aby vám bylo lépe, radí ženská trenérka

Zdroj článku
×
  • Svět ženy
  • 699 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + SADA BETTY BARCLAY + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + SADA BETTY BARCLAY + DIGI ZDARMA
  • Předplatit