Přejít k hlavnímu obsahu

Otrava jídlem: Které potraviny jsou nejrizikovější a jakých největších chyb se lidé dopouštějí při přípravě jídla?

Info ikona
Otrava jídlem

Oteplilo se, a to nás láká k venkovním piknikům a grilování. Je však třeba dodržet hygienické postupy, jinak bychom si mohli přivodit žaludeční potíže. Poradíme vám, jak předcházet otravě jídlem a také zjistíte, jaké časté chyby lidé při přípravě jídel dělají. Na závěr přinášíme seznam potravin, které jsou co se týče otravy jídlem nejrizikovější.

Jak poznat otravu jídlem?

Otrava jídlem se projeví obvykle po jednom až dvou dnech od požití zkažené potraviny. Typickým příznakem jsou žaludeční obtíže – nevolnost, zvracení, průjem, křečovité bolesti v oblasti žaludku. Může se také dostavit zimnice, horečka, ztráta chuti k jídlu, bolesti svalů a celková slabost.

Jak předejít otravě jídlem?

Základem je časté mytí rukou po kontaktu s potravinami. Nestačí si ruce umývat pouze vodou, je třeba je důkladně „vydrhnout“ mýdlem. Obzvláště pokud pracujete s masem, vajíčky a čerstvým ovocem a zeleninou. Dále je také vhodné měnit nádobí, které při vaření používáte, abyste se vyhnuli kroskontaminaci bakterií. Samozřejmostí je udržování čisté kuchyně, časté mytí kuchyňské linky a také praní kuchyňských utěrek a prostírání. Na nich totiž ulpívá velké množství bakterií. V teplých měsících lidé často vyrážejí na pikniky, zde je třeba dávat si pozor na to, jak skladujete převážené potraviny. Ty by měly co nejdéle zůstat v chladu a neměly by být vystaveny slunečnímu záření. Obzvláště to platí pro kuřecí a vepřové maso. Rovněž pozor na skladování zbylého jídla. To je potřeba uchovávat v ledničce v uzavřeném plastovém boxu po dobu maximálně čtyř dní. Ohřívat byste jídlo neměli více než jednou.

Pozor na maso

Maso je jednou z nejčastějších potravin, které způsobují otravu jídlem. Jednou z běžných chyb je, že lidé maso omývají v dobré víře, že jej tak zbaví škodlivých bakterií. Ve skutečnosti tyto bakterie akorát přenesete do dřezu a jeho okolí. Pamatujte, že nejlepší způsob, jak se zbavit choroboplodných zárodků, je správně maso uvařit. Další obvyklou chybou při přípravě masa je použití stejné misky, ve které bylo předtím položené syrové maso. Takovou misku byste správně už neměli vůbec používat, protože hrozí, že dojde ke kontaminaci. Mezi další chyby pak patří rozmrazování masa na kuchyňské lince namísto v ledničce a také ponechání marinovaného masa venku mimo chladničku

Info ikona
maso

 

Ochutnávání se vám může vymstít

Ochutnáváte těsto při vaření? Asi to někdy v minulosti udělal každý z nás, protože sladké těsto je velká dobrota. Leckdy dokonce maminky nechají děti „vyškrabat“ zbytky těsta z mísy. Bohužel je to jedna z věcí, která může vést k otravě jídlem. V mouce i ve vajíčkách v syrovém stavu se mohou nacházet choroboplodné zárodky, nejznámější je asi bakterie Escherichia coli. Můžete si tak zadělat na žaludeční potíže. Ochutnávat byste neměli ani domácí majonézu, holandskou omáčku a vaječný koňak. Zvlášť pokud máte sníženou imunitu. Dalším špatným nápadem je také ochutnání jídla za účelem zjistit, zda není zkažené. Možná si myslíte, že malý ochutnaný kousek vám nemůže uškodit, ale opak je pravdou. Už z velmi malého množství snědeného jídla můžete onemocnět.

Info ikona
těsto

 

Které potraviny nejčastěji způsobují otravu jídlem?

Na závěr vám přinášíme seznam potravin, které otravu jídlem způsobují nejčastěji. Při práci s nimi či jejich konzumaci byste se měli mít obzvláště na pozoru. Jsou to: vajíčka, sýry, mouka, nepečené dezerty, maso obecně, zelenina (zejména listová) a ovoce, rýže, ústřice, zmrzlina, semena a klíčky, burákové máslo, těstovinové a pochoutkové saláty.