Etiketa u stolu: 7 tajemství pravé dámy

1. Pokud si host nedá předkrm ani moučník, měla by se ho žena také zříci. Není vhodné, aby jedla sama a host na ni hleděl.

2. Jíst začíná vždy jako první žena. Při pracovních obědech bývá konverzace velmi živá, a tak se může stát, že po chvíli zjistíme, že máme snědenou jen třetinu chodu, zatímco náš protějšek již dojedl. Ukrojíme si tedy poslední sousto a chod ukončíme také.

3. U stolu nepoužíváme párátko. Zuby se čistí někde v ústraní.

4. Když je žena hostitelkou, neměla by muže zcela zbavit jeho „mužské“ role. Třeba objednávání piva či vína, jeho ochutnávání a hodnocení je lepší přenechat na něm s lichotkou, že tomu bude jistě rozumět lépe.

5. Číši na stopce vždy uchopíme jen za stopku. Napít se můžeme, jen když nemáme v ústech žádné sousto. Zůstane-li na sklenici stopa jídla či otisk rtěnky, opatrně vše setřeme či si necháme sklenici vyměnit číšníkem.

6. Když jdou „na pivo“ dvě kamarádky, sednou si často vedle sebe. Správná pozice je naproti sobě. Společensky významnější osoba se posadí do prostoru nebo s výhledem do okna. Žena si sedá do první třetiny židle a kabelku odkládá za sebe na židli.

7. Na stůl nepatří lokty, podobně jako ruce do klína. Rukou v rozmezí mezi zápěstím a polovinou loketní kosti se lze volně opírat o hranu stolu.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny