Čas hrušek zralých: Jak je pěstovat a sklízet

Hrušky mají vynikající výživovou i léčivou hodnotu. Pomáhají trávení a byl prokázán i preventivní účinek na některé nádorové nemoci a choroby srdce a cév.

Zralé hrušky chutnají za syrova i po zpracování na kompoty, stejně jako na různých druzích moučníků. Hrušky, které dozrají na zahradě až do „máslové“ konzistence, jsou zkrátka výtečné.

Proč mít své vlastní

Obchodní řetězce však často dodávají hrušky sklizené v cizině v tvrdém stavu, aby přečkaly přepravu (třeba i z jiného kontinentu). Během transportu jsou skladovány v chladírnách s řízenou atmosférou. Ta umožňuje dlouhodobé skladování, ale po vyskladnění se už nikdy chutí, konzistencí a vůní nevyrovnají hruškám z vaší zahrady. I proto má cenu sázet hrušně. Pamatujte však, že hrušně jsou cizosprašné a potřebují mít v dosahu alespoň jednu jinou odrůdu jako opylovače.

Hrušně můžete stejně jako jabloně pěstovat ve tvaru zákrsku, štíhlého vřetene, kordonu nebo palmety. Můžete je vést na konstrukci u domovní zdi. Mikroklima u jihozápadní domovní zdi umožňuje pěstovat hrušně v podstatně vyšších polohách než v otevřené rovině nebo v terénní prohlubni. Podmínkou pro pěstování nízkých tvarů hrušní jsou slabě rostoucí typy podnoží, jako je kdouloň MA nebo MC.

Hrušně na kdouloni

Hrušně štěpované na kdouloni potřebují mnohem méně místa než tradiční polokmeny a vysokokmeny štěpované na semenáčích. Zato však mají vyšší nároky na půdní podmínky. Potřebují propustnou a humózní půdu dobře zásobenou živinami a nesnášejí v půdě vysoký obsah uhličitanů. Na takových půdách trpí „žloutenkou“, tedy chlorózou, protože nemohou z půdy přijímat dostatek železa a manganu. Můžete jim pomoci v době odkvétání postřiky korun roztokem síranu železnatého a okyselováním půdy vrchovištní rašelinou, nebo alespoň každoročními dávkami substrátu pro rododendrony a vřesovištní rostliny. Do určité míry pomáhají také postřiky proti strupovitosti a padlí na bázi síry. Hrušně štěpované na kdouli po výsadbě zalévejte dešťovou vodou; ta neobsahuje uhličitany a má mírně kyselou reakci (hodnotu pH pod 7).

Kdy a jak sklízet

Termín sklizňové zralosti hrušek se nedá určit snadno. Základní pravidlo: rané odrůdy skliďte včas, jakmile se stopka dá snadno oddělit od plodonoše. Pozdní odrůdy nechte na stromech co nejdéle, aby vyzrály. V žádném případě nesmíte hrušky setřásat. Sklízejte opatrně jednotlivé plody a ukládejte do nízkých lísek. Pozor: Neukládejte společně do stejného prostoru hrušky, jablka, brambory a zeleninu! Vzájemně ovlivňují chuť a rychlost zrání.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny