Osvěžující fit dezerty: Po č. 2 se můžeme v redakci utlouct
Léto a mlsání nejde dost dobře dohromady. Přeci jen v plavkách vynikne každý dort. A protože u nás v redakci řešíme podobné trable, zapátraly jsme po něčem na zub, z čeho nebudeme mít ani vrásky na čele, ani další fald na těle. Tady jsou!
Jak udělat z kalorické bomby tu nekalorickou? Poohlédněte se po vhodné náhražce cukru. Použít můžete stevii, sirup z agáve, med nebo třeba specializovaná sladidla. My například doporučujeme Pecvu, která se dá koupit v síti dietetických poraden NATURHOUSE. Používejte také produkty s nízkým obsahem tuků. Pozor, ne vždy jsou to ale ty, které jsou označeny light nebo fit. Dejte si raději tu práci a přečtěte si etiketu. Jen mezi tvarohy nebo jogurty najdete i velké rozdíly o 7 nebo 9 procent.
Snažte se dále používat co nejvíce ingrediencí, které už jsou sladké "od přírody" - ovoce, kokosové mléko aj. A ještě jedna rada na závěr. Chcete-li mlsat, rozhodně je lepší zvolit ranní nebo dopolední hodinu. Pak totiž máte větší šanci, že si s cukry tělo poradí.
1. Ovocná zmrzlina s ořechy
Ingredience: 3 banány, 500 g jahod (mražených nebo čerstvé zamrazte společně s banány), 50 g kešu, 1 lžíce stéviového sladidla PECVA nebo 2 až 3 lžíce medu, citrónová šťáva
Postup: Kešu namočte na 4 hodiny do vlažné vody. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechejte zamrazit. Nejprve rozmixujte kešu, sladidlo a trochu citronové šťávy. Zmražené banány vložte do mixéru a mixujte s jahodami, dokud nevznikne zmrzlinová hmota. Nakonec zapracujte kešu krém a podávejte.
2. Piňa colada ze smoothie
Ingredience: ½ mraženého banánu, 1 šálek na kostky pokrájeného ananasu mraženého, 1 šálek mandlového nebo kokosového mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička kokosového oleje, pár kostek ledu, pro vyšší sytivost můžeme přidat 2 lžíce rostlinného proteinu
Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru a dohladka rozmixujte. V případě potřeby nechejte zamražené ovoce trochu roztát před mixováním
3. Tvaroháčky
Ingredience: 250 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce sirupu z Agáve, 100 g borůvek
Postup: V míse vyšlehejte dohladka tvaroh s 2 lžícemi sirupu. Přidejte borůvky a směs rozmixujte mixérem. Vytvořeným krémem naplňte formičky na nanuky a nechejte v mrazničce zmrznout cca 3 hodiny, až bude nanuk pevný.