Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Karamelový dort s hruškami

INGREDIENCE

Na 12 kousků:

  • 180 g vařených sladkých brambor
  • 410 g měkkého másla
  • 445 g třtinového cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hl. mouky
  • 1 lžíce skořice
  • 1 a ½ lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • hrušky
  • 100 g sultánek
  • 75 g mandlových lupínků
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g krémového sýra 

  • 175 ml karamelové omáčky

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 
180 °C. Brambory oloupejte a prolisujte. Umíchejte krém z 210 g másla a 270 g třtinového cukru. Vmíchejte vejce, bramborovou kaši a vanilkový extrakt. Smíchejte mouku se skořicí, kypřicím práškem a muškátovým oříškem, vše prosejte na vaječný krém a promíchejte. Oloupejte hrušku a nastrouhejte ji. Přidejte sultánky a mandle a opět promíchejte. Hmotu rozdělte na tři porce. Postupně je pečte 40 minut.
  2. Rozpusťte 175 g třtinového cukru ve 3 lžících vroucí vody. 200 g másla vyšlehejte do pěny. Vmíchejte rozpuštěný třtinový a moučkový cukr. Vmíchejte sýr.
  3. Korpusy a krém navrstvěte na sebe a skončete krémem.
  4. Dort ozdobte karamelovou omáčkou a hruškami.

Příprava: 2 a ½ hodiny