Lehké a rychlé: Tyto recepty zvládnete za 5 minut i v největším vedru. Inspiraci najdete i v galerii
Vyzkoušejte redakční osvědčené recepty na letní rychlé pochoutky
Čočka berglinsen s tempehem
4 porce
Ingredience:
350 g čočky
200 g kořenové zeleniny
350 g uzeného tempehu
2 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Slunečnicový olej
Listová petrželka
Olivový olej
4 vejce
Postup:
Čočku berglinsen uvaříme podle návodu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky a dáme pomalu restovat na rozehřátý slunečnicový olej. Poté přidáme tempeh, nakrájený česnek a opět zarestujeme. Zamícháme s čočkou a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a dvě lžíce olivového oleje. Podáváme se zastřeným vajíčkem, které jemně dosolíme a opepříme.
Čočka berglinsen s tempehem
4 porce
Ingredience:
350 g čočky berglinsen Menu Gold
200 g kořenové zeleniny
350 g uzeného tempehu
2 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Slunečnicový olej
Listová petrželka
Olivový olej
4 vejce
Postup:
Čočku berglinsen uvaříme podle návodu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky a dáme pomalu restovat na rozehřátý slunečnicový olej. Poté přidáme tempeh, nakrájený česnek a opět zarestujeme. Zamícháme s čočkou a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a dvě lžíce olivového oleje. Podáváme se zastřeným vajíčkem, které jemně dosolíme a opepříme.
Cizrnová pomazánka s kakaem a medem
4 porce
Ingredience
120 g cizrny
50 g kakaa
80 g medu
250 ml horké vody
Lžíce olivového oleje
Pečivo
Postup
Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme, dáme na utěrku odpařit a odkapat. Poté přesuneme na plech a dáme péct na 200 °C na 30 minut. Opečenou cizrnu vložíme do mixéru, přidáme kakao, med, olej, zalijeme horkou vodou a rozmixujeme dohladka.
Podáváme na pečivu ke snídani nebo svačině.
Cizrnová pomazánka s kakaem a medem
4 porce
Ingredience
120 g cizrny Menu Gold
50 g kakaa
80 g medu
250 ml horké vody
Lžíce olivového oleje
Pečivo
Postup
Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme, dáme na utěrku odpařit a odkapat. Poté přesuneme na plech a dáme péct na 200 °C na 30 minut. Opečenou cizrnu vložíme do mixéru, přidáme kakao, med, olej, zalijeme horkou vodou a rozmixujeme dohladka.
Podáváme na pečivu ke snídani nebo svačině.
Burger z červené čočky
4 porce
Ingredience
200 g čočky červené celé
60 g rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 vejce
100 g cibule
120 g cizrnové mouky
120 g uvařené červené řepy
200 g mozzarelly
2 rajčata
1 salát
250 g zakysané smetany
120 ml olivového oleje
Snítka tymiánu
sůl
pepř
4 bulky
Postup
Čočku zalijeme studenou vodou a dáme přes noc do lednice. Druhý den ji slijeme a řádně propláchneme. Přidáme protlak, česnek, sůl, pepř a tymián a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli a dle potřeby dohustíme cizrnovou moukou. Tvarujeme placky, které na rozehřátém oleji opékáme z obou stran na mírném ohni cca 3-4 minuty.
Uvařenou a oloupanou řepu, mozzarellu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Salát namočíme na 5-10 minut do studené vody, natrháme na listy a pečlivě osušíme. Zakysanou smetanu vymícháme se lžící olivového oleje, lístečky tymiánu, dle chuti osolíme a opepříme.
Bulky na burgery rozřízneme a obě vnitřní strany potřeme ochucenou smetanou. Dovnitř vložíme burger a na něj vrstvíme nakrájenou zeleninu a sýr.
Burger z červené čočky
4 porce
Ingredience
200 g čočky červené celé Menu Gold
60 g rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 vejce
100 g cibule
120 g cizrnové mouky
120 g uvařené červené řepy
200 g mozzarelly
2 rajčata
1 salát
250 g zakysané smetany
120 ml olivového oleje
Snítka tymiánu
sůl
pepř
4 bulky
Postup
Čočku zalijeme studenou vodou a dáme přes noc do lednice. Druhý den ji slijeme a řádně propláchneme. Přidáme protlak, česnek, sůl, pepř a tymián a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli a dle potřeby dohustíme cizrnovou moukou. Tvarujeme placky, které na rozehřátém oleji opékáme z obou stran na mírném ohni cca 3-4 minuty.
Uvařenou a oloupanou řepu, mozzarellu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Salát namočíme na 5-10 minut do studené vody, natrháme na listy a pečlivě osušíme. Zakysanou smetanu vymícháme se lžící olivového oleje, lístečky tymiánu, dle chuti osolíme a opepříme.
Bulky na burgery rozřízneme a obě vnitřní strany potřeme ochucenou smetanou. Dovnitř vložíme burger a na něj vrstvíme nakrájenou zeleninu a sýr.
Lasagně s čočkovým ragú
4 porce
Postup
Čočku červenou vložíme do vroucí vody a uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejeme máslo se lžičkou oleje, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, nastrouháme kousek muškátového oříšku, přimícháme nastrouhaný parmezán a provaříme. Na druhé pánvi na rozehřátém oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme drcená rajčata, uvařenou čočku, tymián a vše společně podusíme, případně dochutíme. Do pekáčku s pečicím papírem dáme část bešamelové omáčky, na ni rozprostřeme část lasagní a čočkového ragú. Takto vrstvíme dál, poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka. Vložíme do trouby předehřáté na 145 °C a pečeme cca 1 hodinu. Servírujeme posypané čerstvou rukolou.
Salát z čočky beluga s mladým špenátem, červenou řepou a balkánským sýrem
4 porce
Ingredience:
125 g čočky
1 stroužek česneku
250 g červené řepy
30 g medu
30 ml olivového oleje
15 ml balsamica
250 g baby špenátu
200 g balkánského sýru
tymián
sůl
Postup:
Čočku beluga vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a stroužek česneku a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve druhém hrnci v osolené vodě s tymiánem uvaříme červenou řepu doměkka. Řepu necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme s uvařenou čočkou beluga, olivovým olejem, medem, balsamicem a jemně dosolíme. Opatrně vmícháme špenátové lístky. Salát posypeme nakrájeným balkánským sýrem a servírujeme jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři.
Salát z čočky beluga s mladým špenátem, červenou řepou a balkánským sýrem
4 porce
Ingredience:
125 g čočky beluga Menu Gold
1 stroužek česneku
250 g červené řepy
30 g medu
30 ml olivového oleje
15 ml balsamica
250 g baby špenátu
200 g balkánského sýru
tymián
sůl
Postup:
Čočku beluga vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a stroužek česneku a uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím ve druhém hrnci v osolené vodě s tymiánem uvaříme červenou řepu doměkka. Řepu necháme vychladnout, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Promícháme s uvařenou čočkou beluga, olivovým olejem, medem, balsamicem a jemně dosolíme. Opatrně vmícháme špenátové lístky. Salát posypeme nakrájeným balkánským sýrem a servírujeme jako hlavní jídlo nebo lehkou večeři.
Pikantní čočkový salát s chorizem
4 porce
Ingredience
200 g čočky
3 barevné papriky
1 stroužek česneku
200 g choriza
2 šalotky
120 g sušených rajčat
320 g fety
100 ml olivového oleje
plocholistá petržel
sůl
pepř
Postup
Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.
Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Chorizo nakrájíme na kolečka, vyskládáme na pánev a necháme pomalu vypéct dokřupava. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme sušená rajčata, marinované papriky a uvařenou čočku beluga. Vše spolu jemně prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a nasypeme nasekanou petrželku.
Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem a křupavým chorizem.
Pikantní čočkový salát s chorizem
4 porce
Ingredience
200 g čočky beluga Menu Gold
3 barevné papriky
1 stroužek česneku
200 g choriza
2 šalotky
120 g sušených rajčat
320 g fety
100 ml olivového oleje
plocholistá petržel
sůl
pepř
Postup
Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.
Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Chorizo nakrájíme na kolečka, vyskládáme na pánev a necháme pomalu vypéct dokřupava. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme sušená rajčata, marinované papriky a uvařenou čočku beluga. Vše spolu jemně prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a nasypeme nasekanou petrželku.
Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem a křupavým chorizem.
Tortilly z červené čočky
4 porce
Ingredience
160 g červené čočky
260 ml vody
80 g čerstvého špenátu
80 g sušených rajčat v oleji
160 g fety
120 g rajčat
120 g řeckého bílého jogurtu
1 stroužek česneku
Slunečnicový olej
Sůl
Pepř
Postup
Červenou čočku propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den osolíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 5 minut odpočinout. Nepřilnavou pánev potřeme olejem a po celém dně roztáhneme těsto v tloušťce asi 2 mm. Opečeme z obou stran.
Do jogurtu vmícháme utřený česnek, lžíci olivového oleje, osolíme a opepříme.
Hotové placky plníme špenátem, který jsme ochutili olejem ze sušených rajčat. Poklademe nakrájenou fetou, čerstvými i sušenými rajčaty a jogurtovým dresinkem.
Zabalíme do tortill a podáváme.
Tortilly z červené čočky
4 porce
Ingredience
160 g červené čočky Menu Gold
260 ml vody
80 g čerstvého špenátu
80 g sušených rajčat v oleji
160 g fety
120 g rajčat
120 g řeckého bílého jogurtu
1 stroužek česneku
Slunečnicový olej
Sůl
Pepř
Postup
Červenou čočku propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den osolíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 5 minut odpočinout. Nepřilnavou pánev potřeme olejem a po celém dně roztáhneme těsto v tloušťce asi 2 mm. Opečeme z obou stran.
Do jogurtu vmícháme utřený česnek, lžíci olivového oleje, osolíme a opepříme.
Hotové placky plníme špenátem, který jsme ochutili olejem ze sušených rajčat. Poklademe nakrájenou fetou, čerstvými i sušenými rajčaty a jogurtovým dresinkem.
Zabalíme do tortill a podáváme.
Čočkový salát s pečenými paprikami
4 porce
Ingredience
200 g čočky
4 zelené papriky
2 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2 šalotky
160 g sušených rajčat
plocholistá petrželka
360 g fety
sůl
pepř
Postup
Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.
Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Na oleji z paprik orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme sušená rajčata, marinovanou papriku a uvařenou čočku. Vše spolu prohřejeme, osolíme a pepříme dle chuti. Na závěr přidáme nasekanou petrželku.
Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem.
Čočkový salát s pečenými paprikami
4 porce
Ingredience
200 g čočky beluga Menu Gold
4 zelené papriky
2 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2 šalotky
160 g sušených rajčat
plocholistá petrželka
360 g fety
sůl
pepř
Postup
Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.
Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Na oleji z paprik orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme sušená rajčata, marinovanou papriku a uvařenou čočku. Vše spolu prohřejeme, osolíme a pepříme dle chuti. Na závěr přidáme nasekanou petrželku.
Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem.
Prohlédněte si další galerie
- Zapomeňte na modré: Letošnímu podzimu vládnou džíny v úplně jiné barvě
- Psychologie dárků: Proč dáváme víc, než chceme, vysvětlují odborníci. Možná cítíme vinu nebo sociální tlak
- 5 účesů pro jemné vlasy, které vypadají naprosto luxusně. Vykouzlíte je za 10 minut
- Energická Kateřina Marie Fialová: Herečka přišla v dospívání o oba rodiče. Novou životní kapitolu si tvoří sama
- Když tělo stávkuje: SOS manuál pro ztuhlá záda a kyčle, který vás postaví zase na nohy
44 Kč