Výživová poradkyně a expertka Margit Slimáková
Na rčení „jste to, co jíte“ je hodně pravdy - díky výživným potravinám se můžeme cítit energičtěji a více spokojení.
Když hubneme, opravdu se vyplatí jíst střídmě. To znamená jíst vše, na co máme chuť, ale zbytečně si určité potraviny nezakazovat nebo z nich nedělat zakázané.
Tělu neuškodí cukr ani tučný sýr. To, co je pro naše tělo zkázou, pokud jde o hubnutí, nejsou potraviny jako takové, ale množství, které zkonzumujeme.
Klíčový je však vyvážený přístup ke stravování a ne všechny potraviny musí být nutně zdrojem stresu.
To hraje v procesu hubnutí mnohem důležitější roli, než li to, zdali si sem tam zobneme do něčeho nezdravého.
I proto se snažte stravovat rozmanitě, zkuste si dát vše, na co máte chuť, ale moderujte množství.
Dalším důležitým faktorem úspěšného hubnutí je jíst co možná nejpomaleji. O tom jste jistě už slyšeli. Přesto je to pravda, kterou je třeba dodržet.
Když naše tělo dostává stálý přísun živin, je pravděpodobnější, že budeme mít stabilní hladinu energie a vyrovnanou náladu po celý den.
Oproti tomu strava s vysokým obsahem zpracovaných potravin, cukru a nezdravých tuků může vést k výkyvům nálady, únavě a pocitu ospalosti.
Strava má výrazný podíl na tom, zdali jsme zdraví a spokojení.
Proto se snažte každé sousto co nejlépe rozžvýkat a vychutnat si jej a nebrat jídlo jen jako palivo nutné k přežití, které do sebe hlava nehlava naházíte. Jezte pomalu a vědomě.
Prohlédněte si další galerie
- Nechcete se vzdát podpatků? Pak noste nepohodlnější boty podzimu. Tyto kozačky si zamilujete
- Nadělte (nejen) seniorům pod stromeček bystrou mysl: Tyto hity letošních Vánoc vám zbystří mozek
- 5 účesů pro jemné vlasy, které vypadají naprosto luxusně. Vykouzlíte je za 10 minut
- Minimalistické Vánoce začínají v hlavě: Proč méně začíná být více a proč bychom měli zpomalit, vysvětluje studie
- Miss Kateřina Průšová: Po čtyřicítce vypadá neskutečně a moc by si přála založit rodinu
44 Kč