Vyzkoušejte dle redakce osvědčené letní saláty
Letní saláty mají mnoho podob, rozhodně však nejsou nudné
Buddha bowl s kuřetem a pečenou cizrnou
Ingredience (2 porce):
- 2 kuřecí prsa od značky Dobré kuře z Klatov,
- sůl, pepř,
- trocha olivového oleje,
- 1 hrnek vařené cizrny (nebo z konzervy),
- 1/2 lžičky papriky,
- špetka chilli,
- 1/2 avokáda na osobu,
- hrnek vařené quinoy,
- mrkev,
- brokolice,
- červené zelí nebo listová zelenina,
- klíčky (ředkvičkové, mungo),
- mix semínek – slunečnicová, sezamová, dýňová
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce limetkové šťávy,
- 1/2 lžičky medu,
- sůl, pepř,
- hořčice.
Postup:
Cizrnu smíchejte s trochou oleje, paprikou a chilli a pečte 20 min na 200 °C dozlatova.
Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova. Potom ho nakrájejte na plátky.
Na talíř nebo do misky vyskládejte základ z vařené quinoy, cizrnu, zeleninu, avokádo, kuře, klíčky a posypte semínky.
Kuřecí salát s borůvkami a fetou
Ingredience na 2 porce:
- 2 kuřecí prsa od značky Dobré kuře z Klatov,
- sůl,
- olivový olej,
- mix listových salátů (rukola, polníček, římský),
- hrst čerstvých borůvek,
- 8–10 cherry rajčat (půlených),
- 60 g sýru feta (na kostky),
- pár piniových oříšků.
Na dresink:
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- směs koření na řecký salát.
Postup:
Kuřecí prsa osolte a opečte na grilu nebo pánvi dozlatova, poté nakrájejte na tenké plátky.
V míse smíchejte salát, borůvky, rajčata, kostky fety a kuřecí maso.
Vše zakápněte dresinkem a posypte oříšky.
Servírujte ihned – barevné, čerstvé a plné kontrastních chutí!
Salát s kuřecím masem, pečenou zeleninou a zázvorovo-tahini zálivkou
Ingredience na 2 porce:
- 2 horní kuřecí stehna od značky Dobré kuře z Klatov,
- 150 g černé (nebo červené) quinoy,
- 1 menší batát,
- 1 menší brokolice,
- 1 menší cuketa,
- 1 cibule,
- 1/2 avokáda,
- 2 hrstě fermentované zeleniny kimchi,
- lžička černého sezamu,
- olivový olej,
- sůl, pepř.
Na zálivku (tahini ginger dressing):
- 2 lžíce tahini pasty,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžička strouhaného zázvoru,
- 1 lžička javorového sirupu,
- 1–2 lžíce teplé vody,
- špetka soli.
Postup:
Batát, brokolici, cuketu a cibuli nakrájejte, zakápněte olejem a pečte na 200 °C cca 20–25 min dozlatova.
Quinou propláchněte a uvařte podle návodu.
Kuřecí stehna osolte, upečte doměkka a hotové natrhejte na větší kusy.
Na talíř poskládejte jednotlivé ingredience – pečenou zeleninu, quinou, natrhané kuře, avokádo, kimchi salát a posypte sezamovými semínky.
Dresink vyšlehejte dohladka a přelijte jím celý obsah misky
Do zeleninových salátů se skvěle hodí i ovoce. Ostatně, i avokádo je ovoce...
salát s jahodami a fetou - sladkoslaná kombinace je skvělá. Feta nebo řecký sýr vynikajícně chutná i s melounem a lístky máty
Prohlédněte si další galerie
- Pamatujete si Gábinu ze seriálu Kamarádi? Lenka Kaplanová rozjela po revoluci vlastní byznys
- Oblíbený Matěj Hádek: Herec se stal tatínkem až na „stará kolena”. Svou ženu a syna však do společnosti nebere
- Minimalistické Vánoce začínají v hlavě: Proč méně začíná být více a proč bychom měli zpomalit, vysvětluje studie
- Miss Kateřina Průšová: Po čtyřicítce vypadá neskutečně a moc by si přála založit rodinu
- Olympionik Lukáš Krpálek zasáhne do děje v Ulici a Kolda to od něj pěkně schytá. Adriana se rozpláče nad dceřiným přáním
44 Kč