10 triků, jak zhubnout i bez diety a cvičení
svetzeny.cz
Pokud máte ráda brambory, a proto si je pravidelně dopřáváte k obědu či k večeři, děláte zároveň něco pro své zdraví. Podle výživových specialistů by totiž brambory měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé dámy se jim však raději vyhýbají v domnění, že by jejich konzumací ohrozily svou štíhlou linii. To je ale chyba. Jak je to s jejich složením a proč je vhodné jíst brambory každý den?
Brambory patří mezi poměrně nedoceněnou zeleninu, přestože tvoří základ jídelníčku většiny z nás. Navíc jejich pověst kazí také nepravdivé mýty, které tvrdí, že brambory nejsou vhodné pro štíhlou linii ani při dietách. Zbavte se zbytečných obav z přibírání a zjistěte fakta, která nepravdivé pomluvy o této chutné zelenině vyvrací. V čem je tato kulatá plodina pocházející z Ameriky pro zdraví tolik prospěšná? Možná, že až se to dozvíte, budete jíst brambory i několikrát denně. A uděláte dobře.
Brambory jsou doslova superpotravinou, protože jsou bohaté na vitaminy a další důležité látky. Prospěšný je i často diskutovaný škrob, který se v bramborách nachází v hojném množství. Jedná se o komplexní cukr, který vám dodá potřebnou výživu a energii. Pokud tedy netrpíte alergií na škrob, nemusíte se ho rozhodně obávat. Brambory navíc obsahují také mnoho vitaminů skupiny C i B, ale dokonce i vitaminy E, K, vitamin H zvaný biotin a kyseliny listovou a pantotenovou. Kromě toho jsou v bramborách ukryté zdravé tuky, vláknina a rozpustný i nerozpustný pektin, který pomáhá hlídat správnou hladinu cholesterolu v krvi.
V bramborách najdete také další prospěšné polysacharidy. Jejich konzumace vám pomůže doplňovat také potřebné minerály, jako jsou brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, sodík, vápník, zinek, železo a mnoho dalších. Většina ze všech jmenovaných látek obsažených v bramborách tělu vyloženě prospívá. A to je skvělé, že?
Někteří lidé se konzumace brambor obávají pro jejich obsah solaninu (alkaloidů) a dusičnanů. Jde ale o zcela zbytečné obavy, protože jich je v bramborách většinou jen nepatrné a nijak neškodlivé množství. Když tedy budete jíst brambory v normální přiměřené míře, vaše zdraví nijak neohrozí.
Solanin je navíc dobře viditelný a dá se snadno odstranit, protože se většinou vyskytuje v zelené slupce brambor. Pro větší pocit bezpečí, je tedy lepší, když objevíte některé zelené části slupky, ji z brambor raději odkrojit nebo ji zcela oloupat. Pokud je však slupka celá zelená nebo tato barva zasahuje i povrch oloupané brambory, raději neriskujte a bramboru rovnou vyhoďte.
Brambor se rozhodně nemusíte bát ani ve chvíli, kdy se snažíte shodit kila navíc. Tvrzení, že brambory obsahují příliš sacharidů a tuků, totiž často není tak úplně správně chápáno. Mezi obsaženými druhy cukrů a tuků je totiž nutné správně rozlišovat. V bramborách jsou obsaženy takzvané komplexní výživné cukry v podobě škrobu. Oproti tomu jednoduché cukry, jako je glukóza nebo fruktóza, jsou v bramborách obsaženy pouze v minimálním množství. Můžeme tedy konstatovat, že brambory ve skutečnosti obsahují opravdu málo kalorií. Při vhodném způsobu úpravy, jakým je vaření, je v nich dokonce méně kalorií než ve vařené rýži. I při hlídání štíhlé linie si jich tedy můžete bez obav dopřát až téměř 5x více než rýže.
Navíc, jak již zde bylo jednou zmíněno, brambory obsahují i tolik potřebnou a výživnou vlákninu, která pomáhá k pocitu dlouhodobé sytosti. Takže konzumací brambor zaženete obávaný pocit hladu na dlouho, který mnohdy způsobuje nežádoucí přejídání. Brambory jsou tedy skutečně vhodnými pomocníky i při hlídání váhy. Dejte si pouze pozor na způsob jejich přípravy, při kterém se vyhněte používání většího množství tuku. Nejvyšší glykemický index mají brambory pečené v troubě a smažené bramborové hranolky.