Jak žít s cukrovkou: 7 dobrých rad

1. Slaďte zdravě

Úprava jídelníčku je základem léčby. Ale rozhodně neplatí, že nesmíte pozřít cokoli sladkého. Měli byste se vyvarovat jednoduchých sacharidů, zejména pokud jde o řepný či hroznový cukr a med. Dopřát si však můžete jídla či nápoje s obsahem umělých sladidel. Sázíte-li na bylinky, dejte šanci stévii. V případě, že se chystáte výjimečně zahřešit a dát si ke kávě nějaký ten dezert, zvolte místo čokoládového dortu třeba kousek tvarohového nebo ovocného řezu.

2. Omezte alkohol

Popíjení alkoholu zvyšuje hladinu krevního cukru, ale i cholesterolu.  Pivo, víno a likéry pak obsahují kromě kalorií také sacharidy. Alkohol proto pijte velmi střídmě. Zapomeňte na destiláty, pivo a míchané koktejly a dejte si raději nápoje označované za „suché“. Obecně je to bílé nebo červené víno či sekt. Po požití alkoholu si bedlivě kontrolujte hladinu glykemie.

3. Pravidelně se hýbejte

Fyzické aktivity jsou moc důležité. Přispívají k udržení, případně snížení hmotnosti, a navíc pohyb zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, takže je pak někdy možné jeho dávky pod dohledem lékaře i snížit. V aktivitách se nemusíte nijak výrazně omezovat, ale měli byste je konzultovat s odborníkem. Při cvičení je nutné dostatečně pít ještě dříve, 
než pocítíte žízeň. 

4. Jezte, co vám prospívá

Pro každého diabetika je nejdůležitější dbát na to, aby měl hladinu krevního cukru (glykemie) co nejnižší. Pomůže konzumace česneku, cibule, listové zeleniny, lněného semínka, fazolových lusků, celozrnných výrobků, droždí a bobulového ovoce, hlavně borůvek. Pacientům s cukrovkou dělá dobře sója, která přispívá k ochraně před aterosklerózou a zmírňuje zátěž ledvin. Důležité jsou antioxidanty, jejichž zdrojem jsou například rajčata a všechny červené plody, citrusy, brokolice, kopr a bylinky. Ovšem pozor, jakkoli jsou tyto potraviny prospěšné, je třeba hlídat jejich zkonzumované množství. Ovoce má poměrně dost sacharidů, nemůžete ho tedy sníst, kolik chcete.   

5. Měřte si „cukr“

Normální hodnoty krevního cukru se pohybují v rozmezí 3,9–5,6 mmol/l nalačno. Měří se pomocí glukometru. Je to malý přístroj s digitálním displejem, který dokáže změřit požadované hodnoty pomocí testovacího proužku z kapky krve. Ta se odebírá z boční části bříška prstu s tím, že místo odběru je nutné nejprve omýt teplou vodou a mýdlem. Většina glukometrů má samonasávací proužky a potřebuje k měření jen velmi malé množství krve.

6. Počítejte kalorie

Panuje mýtus, že úprava jídelníčku diabetika spočívá v omezení „obyčejného“ cukru a jeho nahrazení umělým sladidlem. Jenže to samo o sobě ani zdaleka nestačí. Zásady diabetické diety v podstatě odpovídají zásadám racionální výživy. Alfou a omegou je nejen snižování glykemie, ale také hlídání přijatých kalorií. Jídelníček byste si měli sestavovat předem a hlídat si výši kalorií a podíl sacharidů (ale i tuků a bílkovin) u jednotlivých potravin. Tyto informace najdete nejen na obalech potravin, ale i v různých příručkách či na internetu (www.kaloricketabulky.cz). 

7. Dejte sbohem stresu

Je prokázáno, že stresové situace negativně ovlivňují hodnoty krevního cukru. Dlouhodobý stres odborníci dokonce považují za jeden z faktorů, které ovlivňují rozvoj diabetu. Snažte se proto mít svůj život v rovnováze. Pracujte, ale také se snažte relaxovat. Věnujte se nejen rodině, ale i sami sobě, pěstujte koníčky a najděte si čas na přátele. Skvělým tipem pro odbourání stresu je hormonální jóga. Existuje dokonce i speciální varianta určená právě diabetikům. Jedná se o velmi účinnou sérii cviků aktivujících žlázy s vnitřní sekrecí a harmonizujících hormonální systém.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny