Velikonoce 2023: Na barvení vajec vám letos postačí pouze rýže a barvivo. Postup je jednoduchý a výsledek dokonalý
svetzeny.cz
Originální, docela rychlý a nápaditý dezert s mnoha variacemi vykouzlíte z kupovaných, nebo i doma vyrobených čokoládových dutých vajíček. Nápady na lahodné náplně vám přinášíme s plnou parádou a také návod na to, jak co nejlépe a nejjednodušeji přepůlit čokoládové vajíčko.
Ve většině návodů na tyto recepty s vůní Velikonoc je ta báječná věta o opatrném rozpůlení. Ale jak na to?
Krok jedna: Tvárná nebo štěpivá čokoláda
Musíte vědět, jakou máte čokoládu! Některá vajíčka jsou z kvalitní hořké čokolády a ty se snadněji štěpí. Jiná vajíčka obsahují více tuku ve své hmotě a ty jsou tvárnější.
Půlit vajíčka můžeme dvěma způsoby. Podélně jako lodičky (to se nejlépe dělá opatrným rozloupnutím nožem), nebo nastojato, kdy vajíčko jen otevřeme v místě uzší špičky.
Krok dva: Rozpůlení vajíček
Rozlamujeme-li vajíčka na dvě poloviny podélně, ostrou špičkou nože lehce vsuneme do přirozeného spoje vajíčka a postupujeme jemným protlačováním po délce celého vajíčka, až se poloviny rozlomí.
Chceme-li stojící vajíčka, je postup složitější, ale bude korunován úspěchem. U štípavých, tuhých, hořkých čokolád s malým podílem mléčného či kakaového tuku bude ideální, když prvně necháme vajíčka asi 15 minut vychladit v mrazáku a mezitím si připravíme vařící vodu.
1. Vajíčko pak opatrně chytíme do ruky nebo do potravinářské fólie, to proto, abychom na vajíčku nenechali své otisky prstů. Fólií pak překryjeme i špičku vajíčka, které se chceme zbavit. Namočíme ji do horké vody a změklou okamžitě vyřežeme nožem, případně ještě opatrně vylámeme.
2. Druhý postup je rychlejší, ale může se nám u něj snadněji celé vajíčko rozbít. Spočívá v naťukání špičky podobně jako když loupete opravdové vajíčko a pak odloupete tolik čokolády, kolik potřebujete.
Měkčí druhy čokolád je také dobré dát lehce zchladit před tím, než s nimi budeme pracovat. Lze zkusit použít i předchozí dvě metody, vždy totiž záleží na té konkrétní kvalitě čokolády. Ale ta opravdu měkká, s bílými polevami, nejlépe rozpůlíte příčně tak, že si špičku vyřežete nahřátým nožem.
Recept na všechny pěny a náplně je jednoduchý: všeho podle svého gusta
Alkoholové pěny pro dospělé: smísením našlehané šlehačky a mléčných alkoholových likérů vznikne ani nejlahodnější náplň. Vyzkoušejte karamelovou, s vaječným likérem nebo pistáciovou.
Šampaňská pěna: 200 ml šlehačky vyšleháme, do tuhé šlehačky všleháme 200 ml sektu. Dozdobit můžeme malinami. Tato pěna je spíše delikatesou k pití z vajíčka, ale chutná božšky a netřeba ani sladit.
Čokoládové pěny: tvaroh a našlehanou šlehačku ve stejném poměru smíchejte a ochuťte nastrouhanou čokoládou nebo rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Ovocné pěny bílkové: Rozšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu a vmíchejte do něj rozmixované ovoce případně ještě doslazené. Tato pěna je velmi jemná, vhodná k okamžité konzumaci. Ovoce můžete nahradit troškou kvalitního ovocného sirupu, který také skvěle ochutí.
Ovocné pěny tvarohové: V poměru 1 : 1 smíchejte dobrý tvaroh, rozmixované ovoce (například jahody, maliny, mango, banán) a jemně našlehejte.
autorský text