Beran (21. 3. – 20. 4.)
Beran miluje jídlo rychle, hlasitě a bez čekání. Když má hlad, je to nejnebezpečnější znamení zvěrokruhu. V restauraci objedná první věc, kterou uvidí, jen aby to dostal dřív než ostatní. Jí tak, jako by měl závod s časem, a většinou je už u dezertu, když ostatní ještě listují jídelním lístkem. A pokud se mu jídlo nelíbí, neváhá to kuchaři sdělit přímo, s nadšením boxera před zápasem.
Býk (21. 4. – 21. 5.)
Býk je král gurmánů. Nejde jen o chuť, ale i o vůni, texturu a prezentaci. Pro něj je jídlo zážitek a malý rituál, který nikdy nespěchá. Miluje dobré víno, plné talíře a především to, když si může dát repete. Pokud mu někdo navrhne dietu, tváří se, jako by právě vyslechl největší urážku svého života. A nejšťastnější je, když má po ruce lednici, do které může kdykoliv nahlédnout.
Blíženci (22. 5. – 21. 6.)
Blíženci jsou gurmáni chaotičtí – chtějí ochutnat všechno a hned. Degustační menu je jejich ráj, protože jim umožní mít deset talířků místo jednoho. Dokážou objednat pizzu, sushi i burger, jen aby zjistili, na co vlastně mají chuť. Jídlo je pro ně i společenský zážitek – nejraději jedí v partě, aby mohli ochutnávat ze všech talířů. A pokud jim to někdo zakáže, začnou filozofovat o sdílení jako nejvyšší formě lásky.
Rak (22. 6. – 22. 7.)
Rak miluje jídlo hlavně proto, že je to synonymum domova a pohody. Je schopen uvařit pět chodů jen proto, že mu někdo přijde na návštěvu. Zbožňuje klasiku, recepty po babičce a velké hrnce, ze kterých voní polévka. U stolu si potrpí na rodinnou atmosféru, svíčky a teplý chleba. A když mu někdo sáhne na jeho krabičku v lednici, je schopen vyhlásit osobní válku.
Lev (23. 7. – 22. 8.)
Lev má rád jídlo, které dělá dojem. Nebude se spokojovat s obyčejným sendvičem – on chce steak, sushi set na metr dlouhém prkně nebo flambované palačinky. Čím víc to jiskří, kouří nebo šustí, tím lepší. Umí si vychutnat luxusní restaurace, ale stejně tak si dá s noblesou i kebab ve tři ráno. Hlavní je, že u toho vypadá královsky. A pokud není jídlo dost fotogenické, skoro jako by neexistovalo.
Panna (23. 8. – 22. 9.)
Panna miluje jídlo, ale musí být kvalitní a hlavně zdravé. Pečlivě čte etikety, studuje složení a porovnává bio certifikáty. Umí se nadchnout pro domácí granolu stejně jako pro perfektně vyrovnaný salát. Ráda připravuje vlastní jídlo, protože pak ví, co v něm skutečně je. A když se odváží zhřešit burgerem, hned si to vykompenzuje zeleným smoothie a pocitem, že vše je zase v rovnováze.
Váhy (23. 9. – 23. 10.)
Váhy jedí očima stejně jako žaludkem. Jídlo pro ně musí být krásné, barevné a ideálně naaranžované tak, aby ladilo s prostředím. Milují sladkosti, ale vždycky je doplní něčím „na vyvážení“ – třeba cheesecakem a hned vedle salátkem. Jsou schopné trávit hodiny přemýšlením, kam si zajdou, jen aby si nakonec daly obojí. A u jídla jsou nejšťastnější, když mají s kým sdílet poslední kousek dortu.
Štír (24. 10. – 22. 11.)
Štír bere jídlo vážně – skoro až osudově. Nejde mu o kvantitu, ale o intenzitu. Miluje kořeněná, výrazná a pikantní jídla, která dokážou rozproudit krev. Jídlo pro něj není jen potrava, ale zážitek, který má mít hloubku a trochu tajemství. Pokud mu někdo nabídne něco obyčejného, tváří se, že právě dostal největší urážku svého života. A když vaří, servíruje talíře, které působí jako rituál.
Střelec (23. 11. – 21. 12.)
Střelec má chuť na všechno, co je exotické. Miluje cizí kuchyně, pouliční stánky a neznámé chutě, které ostatní odradí. Pro něj je jídlo dobrodružství – neustále hledá nové recepty a ochotně ochutná cokoliv, co zní trochu nebezpečně. Porce bere spíš jako výzvu než omezení. A když se někdo ptá, proč jí v půlce noci indické kari, jeho odpověď zní: „Protože můžu.“
Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)
Kozoroh jí s rozumem, ale rozhodně si neodpustí kvalitní pokrm. Miluje poctivou kuchyni, která má tradici a hodnotu. Fast foodu se vyhýbá, ale když už zhřeší, ví přesně, kolik kilometrů to bude muset vyběhat. U jídla se nebojí investovat, protože ví, že kvalita se vyplatí. A když se mu podaří najít svou oblíbenou restauraci, stane se z ní jeho pevnost, kterou nedá z ruky.
Vodnář (21. 1. – 20. 2.)
Vodnář v jídle miluje experimenty. Kombinuje chutě, které by ostatní nikdy nedali dohromady, a tváří se, že je to zcela logické. Veganský burger s marmeládou a wasabi? Pro něj normální večeře. Miluje neobvyklé kuchyně, futuristické pokrmy a rád zkouší, co bude teprve trendy. A když ostatní nechápou, co jí, jen poznamená, že za deset let to bude mainstream.
Ryby (21. 2. – 20. 3.)
Ryby jedí podle nálady – někdy se spokojí s miskou cereálií, jindy vyžadují pětichodovou hostinu. Milují sladké a útulná jídla, která je zahřejí u duše. U stolu se často zasní a polovina jídla jim vystydne, protože se ztratí ve svých myšlenkách. Jídlo je pro ně hlavně útěk do světa chutí a fantazie. A když je někdo pozve na večeři, dokážou si vychutnat i obyčejný toast tak, jako by to byla delikatesa.
Prohlédněte si další galerie
- Rozpálené trubky, beton a odvaha: Jak jsme přežili dětská hřiště minulého režimu
- Numerologie na prosinec pro všechna životní čísla: Trojky se budou radovat, jedničky, pozor na impulsivnost
- Noblesa v jediném módním kousku? Italky nedají dopustit na sako s tímto detailem
- Energická Kateřina Marie Fialová: Herečka přišla v dospívání o oba rodiče. Novou životní kapitolu si tvoří sama
- Tyto tři barvy vás obléknou do Vánoc: K červené a zelené patří ještě jedna, zářivá
44 Kč