Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Skotská vejce

Tradiční anglosaský pokrm u nás možná znáte pod názvem „pštrosí vejce“. Tak či onak, jde o skvělý recept, i když trochu kaloričtější.

2 porce

Příprava: 25–30 minut
Smažení: 20 minut

Ingredience:

2 vejce
200 g mletého vepřového masa
hladká mouka
vejce
špetka soli, pepř
řepkový olej

Ingredience na bylinkovou strouhanku:

3 plátky starého toustového chleba
2–3 snítky tymiánu
špetka soli, příp. pepř

Ingredience na ochucenou majonézu:

5 lžic majonézy Hellmann’s Delikátní
1 lžička dijonské hořčice
1 menší sterilovaná okurka
pepř

Postup:

1. Tento krok vynechte, plánujete-li využít zbylá vejce z koledy. V menším rendlíku dejte vařit vodu. Jakmile začne voda vařit, vložte do ní opatrně vejce pokojové teploty a vařte 4,5 minuty. Poté zchlaďte ve studené vodě a opatrně zbavte skořápky.

2. Mleté maso rozdělte na dva stejně velké kousky. Na potravinové fólii pak každý kus zvlášť vytvarujte do tenké placičky. Doprostřed masa položte vejce a opatrně do masa zabalte. Vytvoříte tak pěkně tvarovanou kouli. Opakujte i s druhým vejcem. Toustový chleba rozmixujte s tymiánem a dochuťte solí a pepřem. Toustový chleba musí být rozmixovaný opravdu najemno. Masové koule obalte nejdříve v hladké mouce, rozšlehaném vejci a poté v dochucené strouhance.

3. V rendlíku rozehřejte asi 4 cm řepkového oleje. V něm následně obalené masové koule usmažte. Z každé strany cca 10 minut (do zezlátnutí). Do misky dejte majonézu, dijonskou hořčici a pepř. Sterilovanou okurku nakrájejte na malá kolečka a přidejte k majonéze. Vše dobře promíchejte. Po usmažení skotského vejce ho rozkrojte na půl a podávejte s majonézou.

Doporučujeme podávat s bramborovou kaší, vařeným či šťouchaným bramborem.