Přejít k hlavnímu obsahu

Ryba na merlíku

Hledáte tip na chutný oběd, který bude zároveň zdravý? Vyzkoušejte tuhle chuťovku!

pro 4 osoby: 2 pražmy královské, sůl a drcený růžový pepř, 250 g merlíku bílého, 50 g másla, několik lžic vývaru court-bouillon nebo zeleninového vývaru

Na bešamel: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl Na dekoraci: květy zvonku broskvolistého, bršlice kozí nohy a kerblíku lesního, 200 ml rostlinného oleje na fritování

1. Ryby očistěte a nasolte. Operte merlík a vyberte jen jemné a měkké lístky. Spařte je krátce v osolené vodě a nechte okapat. Na pánvi rozpusťte ½ másla a krátce na něm merlík orestujte.

2. Ryby dejte do pekáčku, podlijte vývarem, přidejte zbytek másla a pečte 15 minut při 200 °C.

3. Mezitím připravte bešamel. V rendlíku rozpusťte máslo, přisypte mouku, mírně ji opečte a za stálého míchání přilévejte mléko. Směs míchejte 5–7 minut na mírném ohni, aby zhoustla. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a nechte zchladnout. Ryby obložte spařeným býlím, přelijte bešamelem a opepřete. Pečte dalších 15 minut.

4. Bylinky na dekoraci zprudka ofritujte v menším množství oleje a ryby jimi ozdobte těsně před podáváním.