Přejít k hlavnímu obsahu

Rajčatová polévka s rozpečenou mozzarellou

pro 6 osob:

3x 400g konzerva loupaných rajčat, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžička krupicového cukru, 3 lžíce olivového oleje + trocha na pokapání, 50 g másla, 2 nadrobno nakrájené cibule, 2 na kostičky nakrájené mrkve, 2 na plátky nakrájené řapíky celeru, 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené nadrobno, 2 lžíce pasty ze sušených rajčat (můžete rozmixovat sušená rajčata nakládaná v oleji), 1 bobkový list, 2 snítky bazalky + lístky na ozdobení, 1,25 litru zeleninového vývaru, 2 hrsti těstovinové rýže, 12 bocconcini (malé kuličky mozzarelly), bageta k podávání

 

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata z konzervy sceďte a šťávu uchovejte. Scezená rajčata osolte, promíchejte s cukrem a 2 lžícemi oleje a pečte 20 minut, až jejich chuť zintenzivní.
  • Mezitím v rendlíku na másle a zbylé lžíci oleje opékejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte pečená rajčata, zachycenou šťávu, pastu ze sušených rajčat, bobkový list, bazalku, vývar a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte 20–25 minut, až bude všechno dokonale měkké.
  • Odstraňte snítky bazalky a bobkový list a polévku rozmixujte dohladka. Protřete hustým sítem a podle chuti dosolte. Zvlášť vedle uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu, sceďte a zamíchejte ji do polévky.
  • Bocconcini rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 2 minuty, jen jak se prohřejí a lehce rozpečou (sýr se nesmí roztéct úplně). Polévku rozlijte do misek a doplňte rozpečeným sýrem. Opepřete, ozdobte bazalkou a pokapejte olejem. Podávejte s rozpečenoučesnekovou bagetou.

 

TIP: Utřete 125 g másla s jedním rozdrceným stroužkem česneku, hrstí nasekané petrželky a osolte. Ochuceným máslem pomažte plátky bagety a rozpečte je v troubě.