Přejít k hlavnímu obsahu

Pozdravy ze Středomoří: Těstoviny s mušlemi

Info ikona
Těstoviny s mušlemi

pro 4 osoby:

2 lžíce panenského olivového oleje, 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku, 500 g mušlí zaděnek (vongole), 500 g mušlí slávek (cozze), 125 ml suchého bílého vína, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 400 g špaget, 2 sušené chilli papričky, 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu,4 šalotky, 200 g malých očištěných sépií nakrájených na malé kousky, chapadla + kolečka

  • Na lžíci oleje opečte česnek. přidejte oboje mušle (jen zavřené a očištěné nožíkem od řas a vyčnívajících lasturek), zvyšte plamen, přiklopte poklicí a nechte vařit 2 minuty. Přilijte víno a dálevařte přiklopené, až se mušle otevřou (ty, které se neotevřely, bez milosti vyhoďte). Vmíchejtepolovinu petrželky a vypněte. Půlku mušlí vyloupejte.
  • Mezitím dejte vařit špagety podle návodu. Na zbylé lžíci oleje opékejte drcené chilli, citronovou kůru a šalotku 2 minuty. Přidejte nakrájené sépie a míchejte další 2 minuty. Pak do pánve dejte vyloupané mušle a přilijte 160 ml vývaru z nich. Vhoďte uvařené scezené špagety a míchejteminutu.
  • Přidejte zbytek petrželky, trochu oleje, ozdobte nevyloupanými mušlemi a ihned podávejte.