Přejít k hlavnímu obsahu

Návody na jednoduché domácí lektvary z léčivých bylin: Uvolní dýchací cesty, pomůžou proti kašli a uleví od bolestí kloubů

Info ikona
bylinky

Není lektvar jako lektvar. Znáte rozdíly mezi sirupem, odvarem nebo nálevem? Pokud ne, v našem článku najdete odpovědi, a dokonce i návody, jak si takové domácí léčivé preparáty připravit.

Odvar

Připravte si ho, když potřebujete získat látky z tvrdých částí, jako jsou kořeny, semena či kůra. Asi 60 g sušené drogy nasypte do 1 litru vroucí vody. Vařte 10 až 15 minut a dalších 15 minut směs ještě nechte „dojít“ na plotně. Pak odvar sceďte a ještě teplý vypijte. Roztok můžete použít i zevně tak, že si ho nalijete do koupele.

Náš tip: Při nachlazení si připravte odvar z borovice. Pijte ho dvakrát denně nebo si ho přilijte do teplé lázně. Léčivé silice vám uvolní dýchací cesty a jako bonus přinesou úlevu i bolavým svalům či kloubům.

Info ikona
Bylinky

Nálev

Oceníte ho, když potřebujete léčivý nápoj či kloktadlo. Na rozdíl od odvaru se droga nevaří. Přelije se pouze horkou (ne úplně vařící) vodou a nechá se odstát. Bylinkáři ještě doporučují sušené části rostliny před použitím navlhčit, protože se v nich zachovají cenné silice. Důležité je nádobu přikrýt. Na jeden šálek počítejte asi s jednou vrchovatou lžičkou sušených bylinek (zpravidla se používají listy, květy či nať). Nálev se nechá stát, dokud části drogy neklesnou ke dnu. U květů počítejte asi s pěti minutami, listy a nať se louhují bezmála půl hodiny.

Náš tip: Mateřídouška je osvědčená bylinka, která pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a blahodárně působí na klouby, svaly a pokožku. Nálev z mateřídoušky si připravte ze dvou lžiček suché natě s květy a přelijte čtvrtlitrem vařící vody. Nechte 15 minut odstát. Můžete si ho osladit medem. Pijte asi tři šálky denně.

Macerát

Podstatou je louhování drogy ve studené vodě při běžné pokojové teplotě, a to několik hodin až dní. Poté se výluh scedí přes sítko či bavlněnou látku. Používá se v případě bylin, jejichž léčivé látky jsou citlivé na teplo. Na rozdíl od nálevu či odvaru se macerát lépe uchovává. V uzavřené láhvi v chladničce vám vydrží i dva dny. Užívá se jak vnitřně, tak i zevně do koupelí či na obklady.  

Náš tip: Trápí-li vás zácpa, vsaďte na lněné semínko. Obsahuje velmi účinný sliz, který změkčí stolici. Lžičku semínek zalijte půllitrem studené vody a nechte přes noc vyluhovat. Semínka v nálevu nabobtnají a vytvoří sliz podporující činnost střev.

Tinktura

Lektvar, pro jehož přípravu je nutný líh, který rozpuští účinné látky, s nimiž si voda neporadí. Tinktury jsou vysoce koncentrované a užívají se ve velmi malém množství. Při dobrém skladování vydrží dlouhou dobu. Tinkturu si připravíte louhováním bylinek v minimálně 40% alkoholu v nádobě z tmavého skla. Po dvou týdnech přeceďte a ponechte v dobře uzavřené lahvi.

Náš tip: Při potížích s bolestmi a otoky kloubů a namoženými svaly oceníte tinkturu z kostivalu. Kořeny této rostliny dobře očistěte a nařežte na drobné kousky. Naplňte jimi láhev z tmavého skla a zalijte pálenkou či jiným destilátem a na dva týdny postavte do tepla.

Sirup

Jde o koncentrovaný roztok obsahující bylinkové extrakty a cukr, který má v tomto případě konzervační význam. K jejich přípravě budete potřebovat asi půl litru nálevu nebo odvaru z požadované bylinky, k němuž přidáte půl kila hnědého cukru či medu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud se sladidlo úplně nerozpustí. Pak nechte vychladnout a naplňte do tmavých skleniček, které se dají dobře uzavřít. Skladujte v chladu, ale ne déle než 3  měsíce.

Náš tip: Lékem proti kašli a na léčbu nachlazení je sirup z listů jitrocele. 200 g čerstvých omytých listů natrhejte na kousky a zalijte horkou vodou. Přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Výluh přeceďte, nalijte do nerezového hrnce, přidejte 500 g třtinového cukru a vařte, dokud směs nezhoustne.

Newsletter

Svet Zeny logo

Odebírejte náš NEWSLETTER

Váš e-mail

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.