Přejít k hlavnímu obsahu

Usmažte si na víkend voňavé koblihy!

Pokud jste minulý týden nestihly udělat masopustní koblihy, nebo vám chutnaly tak, že byste si je dala znovu, vyzkoušejte náš skvělý recept!

Povidlové koblížky zvládnete za chvilku a chutnat budou přímo nadpozemsky.

Na 33–40 kousků budete potřebovat:

35 g droždí, 250 ml vlažného mléka, 80 g moučkového cukru (plus trochu na závěrečné poprášení), 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 30 g másla, 30 g sádla, 3 lžíce rumu, 2 žloutky, 1 vejce, sůl, švestková povidla, olej na smažení, injekční stříkačku

Postup:

1. Droždí rozdrobíme v polovině mléka a zaprášíme cukrem a hladkou moukou. Necháme vzejít kvásek. Mezitím v hluboké zadělávací míse smícháme hrubou mouku, cukr a sůl.

2. Vyhloubíme důlek a vlijeme do něj vejce, rum a přepuštěné máslo se sádlem. Pak přidáme vzešlý kvásek a zpracováváme hladké těsto, postupně přiléváme druhou polovinu mléka. Těsto necháme vykynout.

3. Nakynulé těsto na pomoučněném vále lehce roztáhneme na 2,5 cm a za pomoci sklenky vykrájíme menší koblížky.

4. Připravíme si kvalitní hrnec a nalijeme do něj větší vrstvu oleje – koblížky musejí při smažení plavat (nesmějí se dotýkat dna). Koblížky smažíme raději pomaleji (při velké teplotě se na povrchu spálí a vevnitř je těsto syrové) v rozehřátém oleji dozlatova.

5. Švestková povidla necháme v mikrovlnné troubě lehce rozehřát, snáze je pak natáhneme do stříkačky (seženete ji v každé lékárně). Do upečených zchladlých koblih uděláme na boku ostrým předmětem dírku a vstříkneme povidla. Hotové koblížky poprášíme cukrem.

Foto: Depositphotos (1)