Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Club sendvič

Příprava nejklasičtějšího a nejznámějšího typu sendviče je překvapivě jednoduchá.

Jak tento populární sendvič vznikl? Traduje se, že jeho historie sahá až do roku 1894! Tehdy se poprvé objevil v jednom kasinu v americkém New Yorku, přesněji v Saratoga Club House. Byl tedy především výsadou mužů. Ti si ho oblíbili z toho důvodu, že nemuseli odkládat své karty a mohli dál vesele pokračovat ve hře.

Suroviny na 4 sendviče:

12 plátků většího tmavého toustového chleba
200 g grilovaných krůtích prsou
8 plátků anglické slaniny
150 g kvalitní šunky
150 g (4 plátky) oblíbeného sýra (eidam, ementál)
4 rajčata
1 ledový nebo hlávkový salát
4 kyselé okurky
1 sklenice Hellmann’s Majonéza Originál
několik špejlí
sůl, pepř a olivový olej na dochucení

Postup:

Krůtí maso vcelku osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a ogrilujeme. Upečené maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky.
Plátky chleba opečeme na grilovací pánvi nebo v toustovači. Na spodní plátek opečeného chleba mázneme jemnou vrstvu majonézy, přidáme plátky kvalitní šunky, na kolečka pokrájená rajčata, omyté listy salátu, dokřupava opečenou anglickou slaninu a potřeme další jemnou vrstvou majonézy. Přiklopíme druhým plátkem opečeného chleba a opět potřeme jemnou vrstvou majonézy, přidáme plátek sýra, ugrilované kousky krůtích prsou, salát a poslední jemnou vrstvu majonézy. Přiklopíme třetím plátkem chleba, pořádně přitiskneme a protilehlé konce propíchneme špejlí. Rozkrojíme napůl a podáváme s kyselou okurkou.

TIP: Club sendvič se velmi často podává s hranolky nebo chipsy. Zkuste si k němu ale opéct kousky domácích amerických brambor a doplnit menší porcí salátu Coleslaw.