Přejít k hlavnímu obsahu

Plněné cukety s mletým masem a rýžovou směsí

Plněné cukety jsou něco, jako když vaříte z jednoho hrnce. Dáte ho nich všechno a výsledek je geniální. Lehkou večeři je můžete jíst i v pozdních večerních hodinách nebo si je dát k obědu, když víte, že vás večer čeká grilovačka.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

• 4 cukety • 400 g rajčat • 1 cibule • 1 stroužek česneku • 2 lžíce olivového oleje • 400 g mletého hovězího masa • 125 g dušené rýže • 1 lžíce tymiánu • sůl • pepř • 60 g nastrouhaného sýra • 400 ml vývaru • 4 lžíce zakysané smetany

Postup:

1. Zeleninu omyjte, cukety podélně rozřízněte, odstraňte semínka a opatrně je vydlabejte. Vydlabanou dužinu nasekejte najemno. Rajčata spařte, oloupejte z nich slupku a dužinu nakrájejte nadrobno. Stroužek česneku a cibuli oloupejte a též nasekejte nadrobno.

2. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Cibuli s česnekem restujte na oleji přibližně 5 minut, pak přidejte mleté maso a opékejte, dokud se nezačne barvit do zlatohněda. Přidejte cuketovou dužinu, nakrájená rajčata a rýži. Směs ochuťte tymiánem, solí a pepřem a naplňte ji do vydlabaných cuketových lodiček. Ty vyrovnejte do tukem vymazaného pekáčku, posypejte je nastrouhaným sýrem a pečte 30 až 35 minut.

3. Cukety rozdělte na předehřáté talíře. Smetanu rozmíchejte ve vývaru, nechte přejít varem a ochuťte solí a pepřem. Cukety přelijte omáčkou a ozdobte čerstvými bylinkami. 

Příprava: 70 minut

Na osobu: cca 480 kcal; 2010 kJ