Exotický recept: B’stilla – marocký koláč s kuřecím masem

Na 4 porce potřebujeme: 1 balení těsta filo, 4 kuřecí stehna nebo jedno menší kuře, 1 velkou najemno nakrájenou cibuli, 4 vejce, 25 g másla, olivový olej, 2 čajové lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru, špetku šafránu, 3 lžičky najemno nasekaného čerstvého koriandru, 3 polévkové lžíce najemno nasekané petrželové nati, 2 lžičky skořice, 1 lžičku mleté kurkumy, 2 lžičky krystalového cukru, 75 gramů mandlí a několik navíc na ozdobení, pepř, sůl

Do hrnce vložíme kuře, přidáme najemno nasekané bylinky, cibuli, strouhaný zázvor, šafrán,1 lžičku skořice a kurkumy, sůl a pepř. Zalijeme vodou, aby bylo kuře téměř celé ponořené, a zakryté vaříme 45 minut.

Uvařené kuře vyjmeme, po zchladnutí obereme maso z kostí a nasekáme na malé kousky (kůži nepoužijeme). Vývar z kuřete dále vaříme, až se zredukuje na hustou omáčku.

Polovinu omáčky si odložíme stranou. Do té zbývající v hrnci přidáme máslo a 4 vejce a na ohni mícháme do zhoustnutí.

Mandle nasucho opražíme a nasekáme na malé kousky a smícháme s jednou lžičkou skořice a dvěma lžičkami cukru.

Rozmrazené těsto filo opatrně rozbalíme, aby se pláty nepotrhaly. Každý plát potřeme olivovým olejem.

Pokud chcete, aby každý dostal na talíř svůj vlastní balíček, překrojíme plát napůl. Můžeme však vytvořit i jeden velký „měšec“.

Do středu plátů jednotlivě potřených olivovým olejem naneseme nejdříve zredukovanou omáčku, pak vaječnou směs, nasekané kuřecí maso a nasekané mandle se skořicí a cukrem. Opatrně zabalíme a povrch potřeme olivovým olejem.

Pečeme 25–30 minut v troubě na 200 °C.

Hotovou b’stillu posypeme zbývajícími opraženými mandlemi.

mala_fotka_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyTip 1: Více vynikajících, originálních a vyzkoušených receptů najdete na www.receptyproradost.cz.

Tip 2: Těsto filo se používá v arabské kuchyni (mimo jiné se z něj dělá baklava), je tenké jako papír. Koupíte ho například na www.toppotraviny.cz. V nouzi ho lze nahradit listovým těstem, ale není to úplně ono.

Tip 3: Nebojte se cukru – do této speciality patří. V Maroku dokonce na závěr celý koláč ještě pocukrují, což můžete vyzkoušet.

Foto: receptyproradost.cz (2)

@svetzeny