Přejít k hlavnímu obsahu

Největší záhady těla, které nám vrtají hlavou každý den: Odpovědi vás překvapí

Info ikona
Otazky těla

Proč chrápání nabírá na intenzitě, pokud jsme předtím požili alkohol? A jak je možné, že v noze cítíme nepříjemné mravenčení po dlouhém sezení v jedné poloze? Vše má své vysvětlení.

1. PROČ nám naskakuje husí kůže?

Tento ochranný reflex máme zakódovaný v genech, ačkoli už nám dávno k ničemu není. Naši předci měli po celém těle ochlupení, které bychom směle mohli nazvat srstí. A stejně jako zvířata byli schopni chlupy napřímit, což je chránilo před chladem nebo vypadali opticky větší v případě ohrožení. Naše nepatrné svaly u kořínků chlupů, tzv. vzpřimovače, reaguj. na chlad nebo strach stejným způsobem. Protože už jsme ale mnohem méně ochlupení, tvoří se v zimě nebo když se bojíme na naší kůži už jenom typické malé hrbolky.

2. PROČ chrápeme, když jsme předtím požili alkohol?

Ve spánku ochabují svaly v oblasti krku, čímž dochází k zúžení dýchacích cest. Uvolnění těchto svalů, ale i ospalost výrazně podporuje právě alkohol. Tento efekt je tím výraznější, čím víc jsme toho vypili. Takže jestli nechcete pochrupávat, počítejte drinky a snažte se dát si těch alkoholických co nejméně.

3. PROČ najednou rostou chlupy na místech, kam nepatří?

Podle dermatologů souvisí tato skutečnost s genetickým naprogramováním vlasových folikulů. Vlasy totiž reagují na mužský pohlavní hormon testosteron, který má vliv mimo jiné na stav našeho ochlupení. Pokud máme v organizmu testosteronu příliš, řídnou nám vlasy a začínají růst chlupy v nose, uších a nad horním rtem. Bohužel ke zvýšení hladiny testosteronu dochází u žen s přibývajícím věkem, zejména po přechodu. Zbývá nám už jen jediné: holit a vytrhávat.

4. PROČ cítím v nohách po delším sezení v jedné poloze mravenčení?

Když se posadíme do nepřirozené polohy, v níž pak setrváme příliš dlouho, můžeme tělu snadno ublížit. Třeba tak, že si skřípneme nerv. Proto přichází varování. Organizmus nás na nebezpečnou polohu upozorňuje tím, že vysílá do mozku signály, jež pociťujeme nejčastěji ve formě mravenčení. Naštěstí se dá vše jednoduše napravit. Stačí pak protáhnout svaly a nervy se zase rychle zklidní.

5. PROČ při ostrém jídle smrkáme?

Kari nebo chilli dokáže tělo pořádně zmást. Nevnímá ho totiž chuťovými receptory, ale receptory bolesti a tepla. Vy si pochutnáváte na jídle, ale organizmus má pocit, že je v ohrožení. Proto aktivuje imunitu a jedním z průvodních znaků je smrkání, díky němuž dochází k vyplavování bakterií – vetřelců z těla.