Bylinkový horoskop: Co vás čeká v nejbližší budoucnosti a co o vás vaše bylinka prozradí?
svetzeny.cz
Čerstvé bylinky dodají každému pokrmu úžasnou chuť a vůni. Vypěstovat si je můžete buď sama doma na balkoně či zahrádce, nebo podniknout výpravu jako "babka kořenářka" a natrhat si je ve volné přírodě. Jejich sezona totiž právě začíná, tak jděte do toho!
Jak nejlépe bylinky sbírat? Čemu se vyvarovat? A jak je skladovat? Přečtěte si bylinkářské desatero!
prachem, výfukovými plyny, chemikáliemi či jinými toxickými látkami. Rozhodně tedy nic nesbírejte poblíž frekventovaných silnic a parkovišť, v průmyslových oblastech, v centrech měst, v parcích, kam lidé chodí venčit psy, nebo kde se zdržují narkomani apod.
Po dešti vždy alespoň den počkejte, aby rostliny stačily přirozeně oschnout. Nejlepší je vyjít si na ně zhruba mezi 11. až 14. hodinou. Obsah účinných látek se totiž během dne mění – od rána stoupá, kolem poledne vrcholí a potom zase klesá.
(mateřídouška, máta, šalvěj aj.), trhejte těsně předtím, než rozkvetou – v té době jsou nejaromatičtější a zároveň je v nich nejvíce bioaktivních složek. Ty, které se sbírají na květ (například měsíček, divizna, sléz), sbírejte teprve tehdy, až plně rozkvetou.
abyste je nevytáhli i s kořenem, nebo je uřízněte kousek nad zemí, popřípadě květy odstřihněte nůžtičkami. Nikdy na jednom místě nevyškubejte všechno, ať tam byliny najdete i napřes- rok a ať zbude něco také pro ostatní a jako pastva pro zvířata i pro lidské oči a nos!
nejlépe proutěný košík, do níž je můžete lehce vkládat a kde se nebudou tísnit a nehrozí jim zapaření. Povadlé, pomačkané a polámané byliny ztrácejí na kvalitě. Proto vždy natrhejte jen tolik, kolik dokážete ihned zpracovat. Pro další dávku si můžete vyjít zase jindy.
to je znehodnocuje. Sušte je na vzdušném, teplém, suchém a stinném místě – nejlépe tam, kde proudí vzduch. Nikdy ne na přímém slunci a při teplotě nad 40 °C.
v dobře uzavíratelných skleněných nebo keramických nádobách. Plátěné sáčky jsou méně vhodné – může se do nich dostat prach či různý hmyz. Nepoužívejte ani plastové či kovové nádoby.
teprve těsně před použitím – jejich aroma pak bude výraznější. Zjistíte-li, že vám obsah nádoby začal plesnivět (protože jste rostliny uložili nedokonale usušené), vše vyhoďte!
Předtím je však nekrájejte a nelámejte, ať se nevytratí účinné látky. Pouze je opatrně sviňte, volně uložte do plastového sáčku a dejte do mrazáku s nejvyšším stupněm mrazení (v zájmu kvality by mělo proběhnout co nejrychleji).
Lze z nich připravit například olej (třezalkový, měsíčkový aj.), sirup (jitrocelový) nebo želé (tzv. pampeliškový, sedmikráskový aj. med). Některé se dají naložit do sladkokyselého nálevu (poupata sedmikrásek, mladé nažky javoru), popřípadě do soli (česnek medvědí, bršlice kozí noha) či cukru (okvětní plátky šípkových růží aj.). Stále zůstanou zdravé!