Existuje důvod, proč byste měli pít kávu jen v určité časy. Káva bude nejúčinnější a vaše tělo zůstane zdravé
svetzeny.cz
Od pondělí se naplno otevírají restaurace, včetně vnitřních prostor. Je načase připomenout si zásady etikety. Tipnete si, kterých 6 nejčastějších chyb se lidé nejčastěji dopouštějí? Máme jejich seznam, zjistěte, kterým přešlapům byste se rozhodně měli vyhnout, pokud chcete na svůj protějšek udělat dobrý dojem.
Už jako děti nás naši rodiče neustále upozorňovali na to, že lokty na stůl nepatří, že máme sedět rovně a neopírat se jimi o stůl. Zřejmě si však řada lidí toto pravidlo etikety nezapamatovala. Opírat se lokty o stůl může být sice pohodlné, ale je to proti zásadám etikety. Přesto to spousta lidí dělá, když čekají, až jim číšník přinese jídlo, nebo si dávají pauzu od jedení. Toto pravidlo má však i své praktické opodstatnění, pokud se ho budete držet, je menší šance, že si zašpiníte oděv jídlem. A další věc je oční kontakt a konverzace s vaším protějškem, tento postoj zkrátka nepůsobí dobře, budete mít tendenci hrbit se.
Mastnější jídlo je schopné „sundat“ i tu nejkvalitnější superdržící rtěnku, takže může nastat chvíle, kdy si potřebujete opravit svůj make-up, abyste působili stále upraveně. Nikdy to však nedělejte přímo u stolu, nedělá to dobrý dojem. Od toho, abyste se během večeře upravili, jsou v restauracích toalety. To platí i u smrkání, rovněž se odeberte na toaletu. Také je často k vidění šťourání se párátkem v puse ve snaze vyndat zpropadený kousek jídla, který mezi zuby uvízl. I zde platí stejné pravidlo, nikdy tuto činnost neprovádíme před zraky ostatních hostů u stolu, ale odejdeme na toaletu a tam zbytky jídla vyjmeme.
Často lze také vidět, že lidé špatně drží skleničku od vína, je pro ně pohodlnější uchopit její hrdlo, ale to je z hlediska etikety opravdu velké faux pas. Ještě když si k tomu opřete loket o stůl, je dílo dokonáno. Namísto toho uchopte skleničku za stopku, působí to elegantnějším dojmem.
Řada lidí neumí správně držet příbor. Pamatujte, že příbory vždy musí směřovat směrem do talíře a vidlička hrotem dolů. Lidé také mají občas tendenci s příbory „šermovat“, když mluví u jídla a dělají svá běžná gesta. To opravdu na váš protějšek dobrý dojem neudělá. Poté, co jste si jednou příbor vzali do ruky, už ho nikdy neodkládejte zpět na stůl. Za prvé je to proti pravidlům etikety a za druhé to není hygienické.
I lidé dbalí etikety dělají častou chybu, která se týká konzumace předkrmu. Oblíbenými předkrmy totiž bývají různé bagety, opečené chleby a domácí houstičky s nějakou pomazánkou či paštikou. Většina lidí si pečivo namaže jako doma, zkrátka vezmou celý kus pečiva, ten namažou pomazánkou a takto předkrm snědí. Takto se to však správně ve společnosti nedělá. Z pečiva musíte oddělit menší kousek, ten natřít pomazánkou a sníst, pečivo se zásadně konzumuje po menších kouscích.
Také jste zvyklí si otřít ústa ubrouskem a pak ho zmuchlat a hodit na talíř? Pak porušujete zavedenou etiketu stolování. Správný způsob je jemně si otřít ústa a ubrousek umístit na stůl vedle talíře po vaší levici. Nikdy s ubrouskem nemávejte jako s vlaječkou, ani ho nerozkládejte.