Přejít k hlavnímu obsahu

Všichni děláme zásadní „olejovou“ chybu po vaření. Vyvarujte se jí

Info ikona
Vyhněte se této chybě

Pro smažení nebo pečení potřebujeme tuk, bez kterého se žádná správná hospodyňka neobejde. Co se s ním ale stane po vaření? Zklameme vás, protože většina z nás dělá chybu, které je dobré se vyvarovat. Svět ženy vám prozradí jakou!

Problém se zbylým tukem má jednoduché řešení!

Některé potraviny potřebují k přípravě trochu více tuku než jiné. Mnozí z nás ale po přípravě pokrmu řeší zásadní problém: „Co dělat s horkým olejem?“. Tato otázka ale není aktuální pouze tehdy, zbude-li vám celý hrnec tekutého oleje, ale také když smažíte třeba slaninu.

Kam s tukem?

Mastný tuk někam musíme vyhodit, ale kam? Hodit ho do koše je špatný nápad – všechny odpadky ho nasají a zápach také není nic moc. Nemluvě o nehodách, kdy se vám protrhne odpadkový sáček. Vylít tuk do umyvadla je ještě horší nápad. To, co zpočátku vypadá jen jako tekutý olej, který proteče umyvadlem raz dva, se záhy změní v učiněnou katastrofu. Tuk v odtoku ztuhne a absorbuje i další zbytky nečistot, což vede k jedinému výsledku – ucpaný odpad. Pokud si říkáte, že když ne umyvadlo, tak záchod – to je prašť jako uhoď.

Recepty na detoxikační vodu pro ploché bříško

svetzeny.cz

„Olejový“ trik je velmi jednoduchý

Vypadá to složitě, je to ale zatraceně jednoduché. Vše, co potřebujete, je šálek a hliníková fólie. Vezměte šálek a vložte do něj fólii tak, aby vytvořila kalíšek. Nejlepší je umístit alobalový kalíšek přímo do umyvadla. Nyní můžete nalít olej z pánve nebo hrnce do šálku. Počkejte, až tuk ztuhne a pak už jen zabalte hliník a tuk už u vás doma neudělá nikdy nepořádek.

Menší množství tuků, například z pánve, je možné vsáknout do ubrousku nebo papírové kuchyňské utěrky a pak vhodit do směsného odpadu.

Alobal není zcela jedinou variantou, ovšem nejrychlejší. Obecně v tématu recyklace platí doporučení se hliníkovému odpadu vyhýbat. Hliník je neobnovitelný materiál a na rozdíl od Německa zatím nejsme zařízení na jeho plnohodnotnou recyklaci. Můžeme tedy použít hliníkový obal například poté, co v něm byla svačina či z obalu od čokolády. Další variantou 

TIP Světa ženy:
Pokud chcete mít v kuchyni rychle čisto, vložte kalíšek s tekutým tukem do lednice. V mžiku ztuhne a vy už jen uděláte alobalový balíček a šup s ním do koše. Žádný nepořádek, žádné problémy!

EKO TIP:
Kuchyňské tuky a oleje nevyhazujeme do kuchyňské výlevky ani do záchoda. Přelijeme je do plastové lahve, zavřeme a hodit do kontejneru na oleje nebo na směsný odpad.

Mimochodem: I malé zbytky tuku, které vznikají při pečení masa nebo slaniny, mohou ucpat potrubí. Profesionální tip zní: Před mytím vždy pánev otřete kouskem papírové utěrky nebo ubrousku.

predplatsi.cz