Přejít k hlavnímu obsahu

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky

Teprve až si uvaříte domácí džem z pokladů ze zahrádky nebo z toho, co jste koupila na trzích, a ochutnáte ho, můžete si říct, že tohle léto opravdu stálo za to.

Meruňkovo-nektarinkový džem se sektem

Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml

Ingredience:

600 g meruněk (očištěných a odpeckovaných)
600 g nektarinek (očištěných a odpeckovaných)
200 ml sektu
1 balení Želírovacího cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu džemu meruňky a nektarinky ve velkém hrnci pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte sekt a želírovací cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.

3. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Vrstvený broskvovo-malinový džem

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.06.27

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Ingredience na broskvový džem:

400 g broskví (oloupaných, odpeckovaných a nakrájených)
100 ml 100% pomerančového džusu
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Ingredience na malinový džem:

500 g očištěných malin
½ vanilkového lusku
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu broskvového džemu vložte broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte džus a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu, naplňte sklenice do poloviny džemem a nechte asi 15 minut tuhnout.

2. Na přípravu malinového džemu vložte maliny do hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Přidejte dřeň z lusku a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu a opatrně nalijte na broskvový džem. Sklenice uzavřete víčkem, ale neotáčejte!

Sametový džem z borůvek a rybízu

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.08.10

Vystačí na: asi 4 sklenice à 350 ml

Ingredience:

500 g propasírovaných borůvek (asi z 800 g čerstvých nebo zmrazených)
500 g propasírovaného červeného rybízu (asi z 900 g čerstvého nebo zmrazeného)
1 balíček Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu sametového džemu vložte do hrnce propasírované borůvky, červený rybíz, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Rozkvetlé rebarborovo-bezové želé

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.08.58

Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml

Ingredience:

850 ml rebarborové šťávy (asi z 1,6 kg rebarbory)
5 květenství bezu
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1 kg cukru

Příprava:

1. Na přípravu želé očistěte rebarboru a nakrájejte ji na malé kousky. Rozmixujte ponorným mixérem a šťávu přes cedník vylisujte. Květy bezu opláchněte a kvítky otrhejte.

2. Do velkého hrnce nalijte rebarborovou šťávu a přidejte Gelfix smíchaný se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, přiveďte do varu a povařte ještě minimálně 5 minut.

3. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného želé. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmíchejte ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.

4. Případnou pěnu odeberte, vmíchejte otrhané kvítky bezu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Jahodový džem se zázvorem

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.09.54

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Ingredience:

1 kg očištěných jahod
75 g nakrájeného kandovaného zázvoru
1 balení želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu džemu vložte jahody do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte nakrájený zázvor a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.

3. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Džem z černého bezu s jablky

Snimek_obrazovky_2017-06-09_v_12.10.49

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Ingredience:

500 g očištěného černého bezu
500 g jablek (oloupaných a nakrájených na kousky)
1 celá skořice
1 zarovnaná kávová lžička kyseliny citronové Dr.Oetker
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

1. Na přípravu džemu vložte černý bez a jablka do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Přidejte skořici, kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.

2. Odeberte skořici a případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut­ nechte stát na víčku.