Přejít k hlavnímu obsahu

Víkend u grilu: Je libo kuře, klobásky, krkovici, burger nebo špízy?

Milovníci posezení pod širým nebem, šťavnatých steaků a dobrého pití se konečně dočkali. Po zimě je tu opět čas grilování! K dokonalému prožitku už chybí jen orosená sklenice s pivem.

Všechny recepty jsou pro 4 osoby.

Kuřátko v citrusovo‑pivní marinádě

Suroviny:
2 malá kuřátka, 2 lžičky soli, pepř

Suroviny na marinádu:
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 limetky, šťáva z 1 pomeranče, 2 snítky rozmarýnu, 2 červené feferonky, 4 stroužky česneku, 4 lžíce bílého vinného octa, 8 lžic olivového oleje, 0,2 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11

Marináda:
Nalijte do misky olivový olej, přidejte šťávu z citronu, limetky, pomeranče, bílý vinný ocet, nadrobno posekaný rozmarýn a česnek. Doplňte posekanou červenou feferonku, nastrouhanou kůru z citronu, pivo a vše promíchejte.

Postup:
Malé kuře rozkrojte na zádech podél páteře z obou stran a vložte do připravené marinády, dejte do lednice a nechte marinovat nejlépe přes noc. Kuře vyjměte z marinády, osolte, opepřete a položte na připravený gril nejprve ze strany s kůží. Lžičkou vyberte z marinády její pevné části a na maso je případně ještě naneste. Grilujte pomalu z každé strany zhruba 8 minut.

17

Klobásky na pivu

Suroviny:
920 g klobásek, 0,4 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 50 g olivového oleje, mořská sůl, pepř, 100 g červené papriky, 100 g žluté papriky, 50 g jarní cibulky, 100 g cibule, 4 stroužky česneku, 100 g cherry rajčat, větší špetka čerstvého tymiánu, větší špetka čerstvého rozmarýnu

Postup:
Papriku nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek na plátky, bílou část jarní cibulky na kolečka diagonálně. Rajčátka překrojte napůl. Ze snítky tymiánu odrhněte lístky a menší snítku rozmarýnu pokrájejte na drobno. Na grilu v kameninové misce nebo pánvi rozehřejte olej a na něm krátce opečte klobásky. Poté přidejte veškerou zeleninu bez rajčat. Vše krátce orestujte, přidejte rajčata a bylinky. Jemně osolte a opepřete. Zalijte pivem a zhruba 8 minut provařte na grilu.

1_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

Vepřová krkovice s rozmarýnem

Suroviny:
800 g vepřové krkovice, 4 lžičky mořské soli, 4 snítky rozmarýnu

Suroviny na marinádu:
500 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 500 ml olivového oleje, 16 stroužků česneku, 24 kuliček černého pepře, 4 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce rozmarýnu, 8 bobkových listů

Marináda:
Do misky dejte hořčici, přilijte olej a metličkou obě suroviny prošlehejte. Česnek pokrájejte nadrobno a přidejte do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijte pivem, promíchejte a do takto připravené marinády ponořte krkovici a nechte odpočívat nejlépe přes noc.

Postup:
Naložené maso položte na gril a osolte. Na plátek masa dejte kousek snítky rozmarýnu. Grilujte z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundejte z grilu a nechte maso chvíli odpočinout, aby vám po krájení nevytekla všechna šťáva.

16

Kozlův hamburger

Suroviny:
680 g mletého masa (400 g prorostlého předního hovězího, 280 g vepřové krkovice), 200 g másla, 82 g šalotky, 0,2 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 4 lžičky hladkolisté petrželky, 4 lžičky worcesterské omáčky, sůl, pepř

Suroviny na salsu:
80 g cherry rajčat, 4 lžíce majonézy

Suroviny na dokončení:
4 housky nebo ciabatta, 8 koleček z plátků cibule, 4 listy ledového salátu, 4 plátky prorostlé slaniny, 4 plátky čedaru, 40 g žluté papriky

Postup:
Na masovou směs zahřejte na rozpáleném grilu olivový olej v ocelové pánvi a na něm lehce osmahněte nakrájenou šalotku. Zalijte ji pivem a promíchejte. Do nerezové mísy dejte maso, osmaženou šalotku s pivem, petrželku posekanou nadrobno, worcester, sůl a čerstvě namletý pepř. Vše důkladně rukama zpracujte, aby vznikla kompaktní směs. Nechte vychladit.

Na salsu v misce si smíchejte majonézu s rajčaty pokrájenými na menší kostičky a ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Z masové směsi vytvarujte hamburgery a dejte na rozpálený gril, který jste předtím potřeli zlehka tukem, např. kůží ze slaniny. Grilujte do požadované úpravy. Z každé strany minimálně 2–3 minuty. Před dopečením masa položte na gril plátky slaniny a ciabattu, kterou předtím rozkrojte na dvě poloviny. Z obou stran opečte. Ogrilované maso, slaninu a ciabattu přesuňte na talíř vedle grilu. Spodní polovinu ciabatty potřete lžící salsy, na ni položte list salátu, maso a na něj plátek sýra, slaniny, cibulku a papriku nakrájenou na tenké proužky. Přiklopte vrchní částí ciabatty.

2_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

Velkopopovické špízky

Suroviny:
500 g mletého masa, 200 g anglické slaniny, 80 g šalotky, 240 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 2 žemle, 2 hermelíny, 2 cibule, 4 vejce, 2 papriky, 2 lžíce strouhanky, olej, sůl, pepř

Postup:
Žemli namočte v pivě a smíchejte s mletým masem, na drobno nakrájeným hermelínem, žloutky z vajíček, solí a pepřem. Poté přidejte sníh ušlehaný z bílků. Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou. Ze směsi tvořte kuličky a balte je do plátků slaniny. Na špízové jehly je napichujte střídavě s kousky cibule a papriky. Nakonec potřete olejem a grilujte, dokud není slanina křupavá.

4_copy_copy_copy_copy