Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech
Pozvedněte obyčejné kotlety na luxusní jídlo. Inspirujte se receptem, který pro vás připravila foodblogerka Markéta Pavleje, kterou možná znáte pod jménem Kitchenette.
Ingredience:
2 velké vepřové kotlety2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
100 g malých žampionů
50 ml portského vína Sandeman Ruby Porto
50 ml vody
30 g piniových oříšků
50 ml smetany
hladkolistá petržel
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlatova. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.
2. Je-li třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středně silném ohni, podlijte portským vínem Sandeman Ruby Porto, a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte výkon, a až omáčka opět začne bublat, přidejte žampiony, piniové oříšky a smetanu.
3. Nyní zmírněte oheň a za občasného míchání ještě krátce povařte, aby omáčka zhoustla. Na závěr pánev částečně přiklopte poklicí a posledních 10 minut nechte dusit. Pokud je potřeba, lehce dosolte či dopepřete a můžete servírovat například jako Gui Gedda ozdobené listy čerstvé petržele.