Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Králík na víně po italsku

Králík patří do české kuchyně asi stejně neodmyslitelně jako vajíčka k Velikonocům. Pokud ale chcete vyměnit českou smetanovou klasiku za něco o trochu lehčího a modernějšího, zkuste ochutnat jeho verzi po italsku. V té nechybí červené víno, rozmarýn a olivový olej. U králíka navíc máte vždy jistotu jemného masa.

Přidejte si Svět Ženy do oblíbených na Google zprávách

Králík patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Svoji oblibu si získal především díky jemnému, lehce stravitelnému masu, které je libové, málo tučné a obsahuje také poměrně nízké množství cholesterolu. Ačkoli se na něj málem začalo zapomínat, v posledních letech se stále častěji vrací do menu restaurací a v kombinaci s rozmarýnem se stane hitem i vaší kuchyně.

Ingredience:

králík naporcovaný na 6–8 ks
500 ml červeného vína
kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)
60 ml červeného vinného octa
4–5 lžic cukru
1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
60 g hladké mouky
15 stroužků česneku
70–100 g másla
rozmarýn
bobkový list, nejlépe čerstvý
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Nejdříve rozehřejte troubu na 160 °C. V menší misce smíchejte červené víno, vinný ocet a cukr. Naporcovaného králíka osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V hlubší pánvi rozehřejte olej a připravené maso spolu se stroužky česneku a na středním plamenu restujte dohněda.

2. Připravte si litinový hrnec a králíka spolu s česnekem odstavte. Na pánev se šťávou z králíka přidejte rajčatový protlak a minutku restujte. Po částech přilévejte vinnou směs, vždy ale počkejte, než se vypaří alkohol. Přidejte vývar, promíchejte a nakonec šťávou zalejte odstaveného králíka.

3. Králík by měl být ponořený alespoň ze tří čtvrtin. Pak už stačí přidat bobkový list s rozmarýnem a maso asi hodinu nechat dusit v troubě. Hotového králíka snadno poznáte v momentě, kdy jde lehce od kosti. Maso vyndejte a nechte bokem přikryté pokličkou. Omáčku samotnou ještě na závěr zredukujte na vysokém plamenu, dochuťte a přidejte nakrájené máslo, které jí dodá lesk a tu pravou konzistenci. Králíka podávejte zdobeného bylinkami, skvěle se k němu hodí například polenta nebo noky.

Další skvělé recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.

×