Přejít k hlavnímu obsahu

Nejjednodušší recept na pizzu Margheritu

Nejjednodušší recept na pizzu Margheritu

Pizza je jedním z mnoha důvodů, proč se italská kuchyně řadí mezi nejlepší kuchyně na světě. Nejslavnější z nich, Margheritu, připravil na počest královny Markéty v roce 1889 jeden kuchtík. Upekl pizzu v národních barvách Itálie: rajčata – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá barva.

Ingredience na těsto:

1 sáček (7 g) práškového droždí nebo 30 g čerstvého droždí
2 čajové lžičky cukru krupice
500 g hladké mouky
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje, olej na vymazání

Další suroviny:

400 g sladkých masitých rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 hrst čerstvého oregana nebo bazalky na posypání
1 lžička soli
½ lžičky kajenského pepře
200 g čerstvě nastrouhaného sýra mozzarella

Postup:

Droždí rozdrobte v 250 ml teplé vody se 2 lžičkami cukru a ponechte na teplém místě po dobu 5 až 10 minut. Během této doby by měly kvasinky z kvasnic začít působit. Díky nim těsto hezky nakyne. V další míse smíchejte mouku a sůl, do které nalejte připravený kvásek. Teď přichází náročnější část. Všechny ingredience včetně 2 lžic olivového oleje je potřeba zpracovat do hladkého těsta s elastickou strukturou. V případě, že se vám těsto příliš lepí na ruce, přidejte trochu více mouky. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím předehřejte troubu na teplotu cca 250 °C.

V kuchyňském robotu rozmixujeme rajčata s olejem, oreganem, solí a kajenským pepřem. Mezitím vymažte 4 plechy (velikost cca 20 cm x 28 cm) trochou olivového oleje. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na čtyři části. Jednu, kterou budete používat, dejte na dřevěný vál, ostatní schovejte zpátky do mísy pod utěrku. Na pomoučeném válu rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá. Na pizzu rozetřete rajčatovou omáčku
a posypte ji strouhanou mozzarellou. Takto hotovou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 7 až 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Pizzu před servírováním posypte čerstvým oreganem nebo bazalkou.

Tip redakce: O tom, jak si připravit originální italskou pizzu, se rozpovídala expertka přes italskou kuchyni Michela Chiappa, která každou sobotu od 21. května divákům televizní stanice TV Paprika přiblížuje originální italskou kuchyni v pořadu „Prostě italské“.