Přejít k hlavnímu obsahu

Zamilovaný oběd: Panenka s celerem

Letos vyšel svátek Valentýna tak šťastně, že ho můžeme slavit celý víkend – sváteční zamilovaný oběd sblíží srdce a povzbudí milostnou touhu!

Na 2 porce potřebujeme: 1 silnější vepřovou panenku, barevný drcený pepř, sůl, olivový olej

Na náplň: 100 g drůbežích jater (kachní, krůtí, husí nebo kuřecí), 50 g celeru pokrájeného na nudličky, 1 vejce, ½  balení mandlí, 1 lžíci másla, 1 šalotku, pepř, sůl

Na oblohu: brambůrky z ¾ kg brambor restované na másle a tymián s rozmarýnem, nebo opečenou bagetu

Na ořechový přeliv: 2 lžíce másla, 1 lžičku krystalového cukru, hrst mletých ořechů

Na másle orestujeme šalotku, přidáme kousky jater a pokrájený celer,
opepříme a restujeme asi 10 minut, pak přidáme plátky mandlí, sůl a vejce, promícháme a odstavíme ke zchladnutí. Vepřovou panenku rozkrojíme na poloviny a buď nožem prořízneme střed k náplni, nebo ji rozřízneme a naplníme. Pak ji sepneme nebo zavážeme nití.

Maso osolíme a opepříme a restujeme na oleji ze všech stran. Pak maso přendáme do pekáčku, podlijeme výpekem a asi 25 minut pečeme při teplotě 210 °C. Brambory uvaříme ve slané vodě, scedíme a orestujeme na másle, posypeme solí a kořením. Na přeliv necháme zkaramelizovat cukr, přidáme máslo a ořechy, promícháme a podáváme.

Foto: Archiv Burdy (1)