Přejít k hlavnímu obsahu

Tříkrálové pohoštění: Čokoládový dort se slaným karamelem

Předložte tuto lahůdku koledníkům a černý nebude jen „ten vzadu“, ale všichni. Nicméně proč ne – stejně se budete olizovat až za ušima!

Na asi 10 porcí potřebujeme:

Na korpus: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 žloutek, ½ lžičky soli

Na karamel: 220 g cukru krupice, 60 g másla, 125 ml smetany ke šlehání, špetku soli

Na čokoládový přeliv: 125 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády, 60 g másla, fleur de sel

Mouku nasypeme do mísy. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo, cukr a sůl. Prsty vytvoříme drobenku. Pracujeme rychle, aby máslo zůstalo studené. Můžeme použít kuchyňský robot s nástavcem na hnětení těsta.

Žloutek prošleháme s 50 ml studené vody, vlijeme k mouce a rychle zpracujeme tuhé nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu 30 minut odpočinout.

Těsto rozválíme na kulatý plát o síle asi ½ cm. Vložíme do máslem vymazané kulaté formy, přečnívající těsto přehneme přes okraj, přitiskneme dlaní, a tím ho odkrojíme. Dno několikrát propíchneme vidličkou a formu s těstem ještě na další půlhodinu vložíme do ledničky.

Korpus přikryjeme pečicím papírem a zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10 minut. Nyní papír s luštěninami odstraníme a korpus dopečeme dozlatova dalších 5 minut. Hotový korpus necháme zchladnout a zatím připravíme karamel.

Cukr nasypeme do kastrolu, přilijeme 70 ml vody a přivedeme k varu. Necháme vařit asi 6 minut, dokud karamel nezezlátne a nezhoustne. V průběhu varu karamel stále hlídáme a občas zamícháme. Karamel odstavíme a postupně do něj vmícháme máslo a smetanu. Přidáme sůl a vlijeme do předpečeného těsta. Necháme zchladnout.

Smetanu nalijeme do kastrolku a necháme téměř přijít k varu. Odstavíme  a nalámeme do ní čokoládu. Necháme asi minutu povolit, přidáme máslo a polevu rozmícháme dohladka. Polevu nalijeme na částečně ztuhlý karamel a opět necháme hodinu zchladnout. Dortík před podáváním ještě posypeme špetkou fleur de sel.

Foto: Archiv Burdy (1)