Přejít k hlavnímu obsahu

Staročeský mazanec

Trávíte Velikonoce na chatě a nemáte tam troubu? Nevadí! V tradiční české remosce se vám bochánek povede dokonale. A navíc díky nízké spotřebě energie ušetříte peníze i životní prostředí.

Potřebujeme: 3 žloutky, 90 g cukru, 105 g másla nebo rostlinného tuku, 380 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 42 g droždí, hrst rozinek, hrst kandovaného ovoce či ovocné kůry, hrst oloupaných nasekaných mandlí, citronovou kůru, 1 vejce na potření, špetku muškátového květu, špetku soli

Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme citronovou kůru, špetku soli, muškátový květ a vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké, hutné těsto, které se nelepí na mísu. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až zvětší přibližně dvakrát objem. Pak na pomoučněném vále znovu propracujeme, přidáme omyté a okapané rozinky a kandované ovoce a z těsta vytvarujeme bochánek. Teflonovou remosku vyložíme papírem na pečení, na něj opatrně umístíme mazanec a ještě ho necháme asi 20 minut v teple kynout. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme asi 25 minut. Poté remosku vypneme a bochánek v ní necháme ještě chvíli dojít.