Sladký víkend: Ovocné tartaletky

Příprava tartaletek není nijak náročná, stačí jen trocha trpělivosti při výrobě křupavých košíčků, zručnosti při míchání lahodného vanilkového krému a fantazie při zdobení čerstvým ovocem. Podmínkou úspěchu jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Vše potřebné zakoupíte ve Wine Food Marketu.

Ingredience

Těsto: 200 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 200 g másla, 2 žloutky

Náplň: 1 vanilkový lusk, 400 ml mléka, 150 g moučkového cukru, 5 žloutků, 50 g kukuřičného škrobu, 2 hrsti borůvek, hrst rybízu a 2 hrsti jahod (lze nahradit téměř jakýmkoliv ovocem, které máte rádi), želatina

Postup

1. Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.

2. Těsto vyválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.

3. Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.

4.Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.

@svetzeny