Přeneste se při vaření do časů, v nichž se česká kuchyně těšila ve světě skvělé pověsti.
Na 4 porce
• 8 jehněčích kotletek v celku • sůl a pepř • máslo • madeirské víno • sůl a čerstvě mletý pepř • snítky rozmarýnu na ozdobení
Haše• zbylé maso (odřezky) • máslo • 1 cibule • sůl • kapary na ozdobení
1. Jehněčí pečeni naporcujeme na jednotlivé kotletky. Okrájíme přebytečné maso a tuk a dáme stranou. Kotletky osolíme, opečeme je na másle, a když se maso zatáhne, podlijeme ho trochou vína.
2. Z odřezků masa a tuku připravíme haši. Rozkrájíme je na menší kousky. Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme maso a na mírném plameni ho udusíme doměkka (občas podlijeme, aby se nepřipeklo). Měkké maso vyjmeme, jemně pomeleme, přidáme k němu vypečenou šťávu a směs osolíme a promícháme.
3. Kotletky podáváme s vařenou rýží, do které zamícháme několik pokrájených, na másle osmažených žampionů, a opečenými plátky bagety potřenými haší a s kapary. Zbývající výpek z kotletek s madeirským vínem podáváme zvlášť.
TIP REDAKCE: Také s láskou vzpomínáte na dětství a babiččiny dobroty? Recepty z dávných dob (od klasik z dělnických rodin až po oblíbenou kuchyni prvorepublikových filmových hvězd) najdete v Kuchařce první republiky. Prohlédněte si ji zde.