Přejít k hlavnímu obsahu

Retro recept: Jehněčí kotlety „Imperial“

Přeneste se při vaření do časů, v nichž se česká kuchyně těšila ve světě skvělé pověsti.

Na 4 porce


• 8 jehněčích kotletek v celku
 • sůl a pepř
 • máslo 
• madeirské víno 
• sůl a čerstvě mletý pepř
 • snítky rozmarýnu na ozdobení

Haše
• zbylé maso (odřezky)
 • máslo
 • 1 cibule
 • sůl
 • kapary na ozdobení

1. Jehněčí pečeni naporcujeme na jednotlivé kotletky. Okrájíme přebytečné maso a tuk a dáme stranou. Kotletky osolíme, opečeme je na másle, a když se maso zatáhne, podlijeme ho trochou vína.
2. Z odřezků masa a tuku připravíme haši. Rozkrájíme je na menší kousky. Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme maso a na mírném plameni ho udusíme doměkka (občas podlijeme, aby se nepřipeklo). Měkké maso vyjmeme, jemně pomeleme, přidáme k němu vypečenou šťávu a směs osolíme a promícháme.
3. Kotletky podáváme s vařenou rýží, do které zamícháme několik pokrájených, na másle osmažených žampionů, a opečenými plátky bagety potřenými haší a s kapary. Zbývající výpek z kotletek s madeirským vínem podáváme zvlášť.

TIP REDAKCE: Také s láskou vzpomínáte na dětství a babiččiny dobroty? Recepty z dávných dob (od klasik z dělnických rodin až po oblíbenou kuchyni prvorepublikových filmových hvězd) najdete v Kuchařce první republiky. Prohlédněte si ji zde.

Další „retro“ recepty najdete v říjnovém Světě ženy, který je aktuálně na stáncích.

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz: