Přejít k hlavnímu obsahu

Recept na neděli: Kávovo-čokoládový dort

Kombinace kávy a čokolády je nedostižná! Tímhle dortem si v rodině i mezi přáteli vysloužíte titul nejúžasnějšího kuchaře-cukráře a budete o něj žádáni při všech slavnostních příležitostech.

Na 12 kousků potřebujeme:

Na korpus: 3 vejce, 120 g moučkového cukru, 2 bílky, 120 g polohrubé mouky, ½ lžičky skořice, 1 lžičku mleté kávy, 1 lžičku prášku do pečiva

Na ozdobu: 150 g hořké čokolády, 100 g čokoládové polevy, 1 čokotransfer, kávová zrnka v čokoládě

Na krém: 100 g másla, 150 g arašídového másla, 2 lžíce cukru, 100 ml smetany

Troubu předehřejeme na 180 ºC. Vejce prošleháme s cukrem. Bílky vyšleháme na sníh. Mouku smícháme se skořicí, kávou a práškem do pečiva a spolu se sněhem vmícháme do vaječné směsi. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě 40 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, vytemperujeme ji (viz rada) a polijeme jí čokotransfer. Obrácenou lžící rozetřeme čokoládu po celé ploše transferu a na chladném místě necháme ztuhnout.

Na máslový krém vyšleháme obě másla s cukrem a ušlehanou smetanu.

Dortový korpus podélně rozřízneme na tři díly. Spodní potřeme krémem, na něj přiložíme druhý díl, který rovněž potřeme krémem, a nakonec přiložíme poslední díl.

Čokoládovou polevu rozpustíme a přelijeme jí celý kávový dort.

Ještě než poleva zcela zaschne, rozlámeme čokotransfer a obložíme boky  i vršek dortu, dozdobíme kávovými zrny v čokoládě a necháme ztuhnout.

Rada 1: Čokoládu na temperování rozpouštíme ve vodní lázni, dokud není úplně hladká a nedosáhne teploty asi 46 °C. Poté misku s čokoládou ihned přendáme do studené vody a za stálého míchání necháme zchladnout asi na 30 °C. Takto vytemperovanou čokoládu používáme na polévání čokotransferu nebo na vytváření ozdob. Vytemperovaná čokoláda je lesklá a hladká a při pokojové teplotě se nerozpouští.

Rada 2: Čokotransfer (k dostání např. na www.hospodynkam.cz) je fólie potištěná jedlou barvou, na niž se nalévá rozpuštěná čokoláda, která se nechá ztuhnout a naláme se na „střepy“.

Foto: Archiv Burdy (1)