Přejít k hlavnímu obsahu

Čokoládové cupcaky s karamelovým krémem

Aneb ten nejsladší způsob, jak oslavit Mezinárodní den čokolády...

12 středních cupcaků

Těsto:
115 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 2 velká vajíčka (nebo 3 menší), 240 ml podmáslí, 2 čajové lžičky vanilkového extraktu, 60 g kvalitního kakaa, 265 g hnědého cukru, 230 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky sody, ½ lžičky soli, 150 g čokolády (nejlépe 60–75%)

Slaná karamelová omáčka:
122 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%), 0,5 lžičky vanilkového extraktu, 110 g cukru krystal, 0,5 lžičky soli (hrubozrnné)

Karamelový krém:
250 ml plnotučného mléka, 1 sáček karamelového pudinku, 70 g krupicového cukru, 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

+ kousky čokolády na dozdobení

Postup:
1. Formu na muffiny vyložíme košíčky. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů.

2. V menší míse smícháme rozpuštěný a zchladlý rostlinný tuk Hera máslová příchuť, vajíčka, podmáslí a vanilkový extrakt. V další větší míse spojíme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Moučnou směs je lepší vždy přesít. Nakonec do směsi vmícháme čokoládu nalámanou na menší kousky. Do suché směsi opatrně pomocí stěrky vmícháme mokrou směs. Těstem naplníme připravené košíčky a pečeme 20 minut nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá.

3. Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Pudink dobře rozmícháme ve zbylém mléce a přidáme k vařící se směsi a mícháme, dokud směs nezhoustne. Necháme krátce povařit. Tato část je důležitá, zbavíme se tak příchuti škrobu. Pudink necháme vychladnout (aby se nám nevytvořil na povrchu škraloup, přikryjeme ho potravinářskou fólií). Do vychladlého pudinku vmícháváme po částech rostlinný tuk Hera máslová příchuť a vyšleháme do hladkého krému.

4. Nakonec si připravíme slaný karamel. Smetanu společně s vanilkovým extraktem zahřejeme na mírném plameni – nevaříme! Mezitím si vezmeme hrnec se silným dnem a zahřejeme společně cukr s vodou. Zahříváme na silném plameni a směs nemícháme. Takto necháme probublávat 6–8 minut nebo dokud se směs nezabarví do zlatohnědé barvy. Ihned poté sejmeme z plotny, aby se karamel nepřipálil. Pomocí metličky do karamelu zašleháme připravenou smetanu ochucenou vanilkovým extraktem. Pokud se ve směsi tvoří hrudky, vrátíme ji ještě na chvíli nad mírný plamen a rozmícháme dohladka.

5. Když karamel chladne, vmícháme do něj zlehka sůl. Karamelem pomocí lžičky poléváme připravené cupcaky. Nakonec dozdobíme připraveným krémem a navrch dáme kousky čokolády.