Borůvkový štrúdl z mascarpone

Recept na tento dezert nám exkluzivně prozradila kavárna Café Štrúdl, kterou najdete v Českém Krumlově.

Ingredience:

500g balení listového těsta
500 g borůvek
200 g mascarpone
130 g moučkového cukru
2 rozšlehaná vejce + 1 žloutek
1 kelímek smetany ke šlehání

Postup:

Mascarpone promícháme se žloutkem a 50 g cukru. Je důležité míchat opatrně, aby se hmota nesrazila a zůstala krémová. Na závěr přidáme čerstvé borůvky, které promícháme se zbylým moučkovým cukrem.

Takto připravenou směs naneseme na rozválený plát listového těsta, který jsme před tím potřeli rozšlehaným vejcem z vnitřní strany a důkladně zavineme, aby směs nevytekla ven. Celý závin opět potřeme rozšlehanými vejci a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 15–20 minut. Nakonec vyšleháme smetanu ke šlehání do tuhé konzistence. Závin podáváme s čerstvou šlehačkou a omáčkou z borůvek (viz Něco navíc).

Něco navíc
Při použití mražených je důležité nechat borůvky rozmrznout a vycedit šťávu (tu lze svařit s cukrem do konzistence sirupu a využít jako omáčku, kterou můžete přelít štrúdl).

@svetzeny