Přejít k hlavnímu obsahu

3 svačinky pro děti, na kterých si ve škole rády pochutnají

3 svačinky pro děti, na kterých si ve škole rády pochutnají

Začátek nového školního roku je tady . Vám starosti s tím, jak zabavit děti o prázdninách, skončí a jim zas nové začnou. Aby měly dostatek energie na učení a školní povinnosti, připravte jim zdravou svačinku, která jim bude chutnat, a vy tak budete mít jistotu, že odpoledne nebudou mlsat ze školního automatu.

Vyvážená a zdravá strava je pro fungování mozku velmi důležitá. Připravte svým dětem svačinu, na kterou se budou těšit, a nebudou ji nosit ještě týden v batohu. Oblíbí si mrkvovou pochoutku, malinové veky nebo ovesné muffiny s ostružinami? 

Mrkvovo rozinková dobrota

Suroviny: plátky chlebu (třeba Penam Labužník), 100 g lučiny, 1 hrst rozinek, 1 šťavnatá mrkev

Postup: Rozinky opereme a necháme několik hodin namočené ve vodě. Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme. V misce smícháme lučinu s medem, přidáme nastrouhanou mrkev a scezené rozinky. Pomazánkou spojíme 2 plátky chleba.

Snimek_obrazovky_2014-08-25_v_16.21.15

Muffiny s ostružinami a ovesnými vločkami

Suroviny: 250 g jablek, 130 g másla pokojové teploty, 100 g ostružin, 175 g krupicového cukru, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 30 g třtinového cukru, 2 lžíce ovesných vloček

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte máslem a vysypejte moukou. Jablka omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozehřejte lžíci másla a nakrájená jablka na něm 5 až 6 minut poduste. Nechte vychladnout. Ostružiny očistěte, omyjte a nechte okapat.

2. Do mísy dejte 100 g změklého másla, přidejte cukr, 160 g mouky, vejce a polovinu dušených jablek a asi 3 minuty ručně míchejte. Těsto nalijte do formiček na muffiny a navrch rozdělte ostružiny.


3. Smíchejte 30 g másla, třtinový cukr, 40 g mouky, ovesné vločky a zbylá dušená jablka. Směs rozdělte na jednotlivé muffiny a pečte je 30 až 35 minut. Upečené muffiny vyjměte na mřížku a nechte vychladnout.

Snimek_obrazovky_2014-08-25_v_16.18.59

Malinové večky

Suroviny: plátky  veky, 130 g tvarohu 2 lžíce krupicového cukru + 1 lžíce navíc, 1 lžička vanilového extraktu, 1,5 hrnku malin, 40 g másla moučkový cukr a med k podávání

Postup: Promícháme tvaroh, 2 lžíce cukru a vanilkový extrakt. Na másle zlehka opečeme jednotlivé plátky veky. Vždy potřeme jeden plátek veky ochuceným tvarohem, navrch rozdělíme maliny a přiklopíme druhým plátkem. Podáváme pokapané medem a posypané cukrem.

Snimek_obrazovky_2014-08-25_v_16.21.36