Sklízíme bylinky z květináčů: Jak na to?

U dřevnatějících druhů (tymián, šalvěj, rozmarýna, saturejka) stříhejte delší rozvětvené konce výhonů. Nezasahujte však hluboko do starého dřeva, aby rostliny stihly do zimy zregenerovat. Sklizené výhony svažte do svazečků, zavěste je vzhůru nohama a nechte sušit na vzdušném a suchém místě chráněném před deštěm. Měkké výhony bylinek, jaké má máta nebo meduňka, se mohou řezat těsně nad zemí, protože znovu spolehlivě vyraší. Nejaromatičtější bývají vždy horní listy. U země se řeže také petržel, pažitka a libeček. Chcete-li si nachystat zimní zásoby, bylinky bez odkladu nasekejte a zmrazte. Z bazalky se sklízejí jen krátké konce výhonů. Na sklonku sezony, dříve než vitalita rostlin poleví, seřízněte celé natě a lístky uložte do mrazničky nebo je naložte do oleje. Pokud byste rádi sklízeli čerstvé kuchyňské koření až do pozdního podzimu, můžete si jednoleté druhy, ale třeba i pažitku, postavit na světlé místo v domě předtím, než venkovní sklizeň ohrozí zima. Musíte však počítat s tím, že aroma bylin už nebude tak intenzivní jako v létě. Bylinky sklízejte za suchého počasí, nejlépe dopoledne, a raději je neoplachujte.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny