Punče nejen na zahřátí: Co o nich nevíte

* Pod pojmem punč si většina z nás vybaví sladkou červenou tekutinu naředěnou horkou vodou nebo horký ovocný nápoj ovoněný kořením. Punče však mají mnoho podob. Může jít o alkoholický či nealkoholický nápoj v horké i studené podobě.

* My punče pijeme teplé (třeba na vánočních trzích). Ale možná znáte z amerických filmů i trochu jiné punče. V takovém případě jde o studené nápoje, které se pijí na večírcích a dělají se z alkoholu a ovocných šťáv. Často je v nich i ovoce. Podávají se ve velkých nádobách, z nichž se nabírají naběračkou. Vzhledem k tomu, že nádobám na ně se říká punch bowl, je jasné, odkud vznikl název pro drink s ovocem – bowle.

* Nejčastější jsou punče ovocné, mohou však být i mléčné. Takový je třeba vaječný punč – Eggnog. Do punče se přidávají různé druhy alkoholu, nejčastěji rum, gin, tequila i jiné lihoviny. Většinou jde o směs vína, rumu a ovocných šťáv. Je v nich menší množství alkoholu, cca do 30 %.

Kde se punč vzal?     

Vzhledem k tomu, že punče jsou dnes populární hlavně v Americe, v Anglii nebo v Německu, možná vás překvapí, že tento nápoj vznikl v Indii. Slovo punč totiž pochází z hindského výrazu panč, který znamená pět. Původně se totiž punč skládal z pěti přísad – z alkoholu, cukru, citronu, vody a čaje či koření. Díky obchodování s Indií se pak v 17. století dostal do Anglie a odtud do dalších zemí. Nejprve se do punčů dávalo víno a brandy, posléze je nahradil jamajský rum. Podobné dějiny má i grog, který měli také v oblibě angličtí námořníci. Ti pili rum ve velkém, proto dostali příkaz ředit si jej vodou. Posléze si do něj přidávali i citronovou šťávu, aby se vyhnuli kurdějím.

Foto: Depositphotos (1)

@svetzeny